Četvrtak 17.12.2009.
17:35
Vestionline

Divac: Marić će teško postati "orao"

Selektor Srbije Dušan Ivković je izjavio da bi voleo da u timu ima centra crno-belih Aleksa Marića koji ima australijsko državljanstvo, ali da postoji niz prepreka koje bi Košarkaški savez Srbije trebalo da pokuša da reši.

"Marić igra mnogo bolje nego prošle sezone, sada je vodeći igrač u Evroligi, takav košarkaš je svima potreban. Da bi on zaigrao za Srbiju trebalo bi da se reši nekoliko stvari - da Košarkaški savez Australije to dozvoli i da generalni sekretar FIBA da saglasnost, ali samo ukoliko će igrač doprineti razvoju košarke u zemlji", rekao je Ivković.

Legendarni košarkaš i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac, smatra da pored činjenice da je Marić igrao za juniorsku selekciju Australije, problem leži i u tome što Srbija trenutno nema dovoljno uticaja u svetu sporta da izdejstvuje da Marić nastupi za tim koji vodi Dušan Ivković.

"Biće malo teže da Marić zaigra za nas. To je više diplomatsko-politička igra nego što ima veze sa sportom. Da smo mi Amerikanci, verovatno bismo mogli nešto da uradimo, ali pošto smo mali - teško. Sećam se, legendarni centar Hjuston Rokitsa Hakim Olajdžuvon imao je isti problem, pa su mu dozvolili da igra na Olimpijskim igrama 1996. za rodnu Nigeriju. Marić je već nastupao za juniorsku reprezentaciju Australije, tako da je izgubio priliku da sada može da se odluči, kao što je to, recimo, bio slučaj sa Tarlaćem i Gurovićem, koji nikada nisu igrali u mlađim kategorijama za Grčku", rekao je Divac.

Nekadašnji reprezentativac naše zemlje smatra da smo na žrebu za Svetsko prvenstvo u Turskoj dobili tešku grupu, ali dodaje da na Mundijalu i nema puno lakih protivnika.

"Čujem komentare da je naša grupa teška, i jeste. Ali da bismo ostvarili pozitivan rezultat, moramo da se takmičimo, ne možemo samo da se prošetamo. Biće teško, ali verujem da možemo da zauzmemo mesto koje će nas odvesti u drugu fazu. Argentina je definitivno najjača u našoj grupi. Jesu u padu, ali imaju iskusan tim i to ne treba zaboraviti. I Angola uvek može da iznenadi nekoga", dodao je legendarni centar.

2024 © - Vesti online