Utorak 02.08.2011.
10:44
Srna, Vestionline

Stefanović: Srbija čeka sagovornika

''Očekujemo sagovornika, to bi mogao biti komandant Kfora Erhard Biler ili neko drugi", kazao je Stefanović.

Borislav Stefanović

Stefanović je dodao da neće biti nastavljen sastanak sa posrednikom Evropske unije u razgovorima Beograda i Prištine Robertom Kuperom. Stefanović se juče sastao sa posrednikom EU, ali nijedan od njih nije hteo da daje izjave novinarima.

Prema najavama medija, Kuper bi trebalo tokom dana u Prištini da se sastane sa članovima Vlade samoproklamovane republike Kosova.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ranije je izjavio da se rešenje krize na severu Kosova, koje će biti prihvatljivo za obe strane, mora rešiti pregovorima.

Rajhel: Rešenje kroz dijalog

Nemački ambasador u Prištini Ernst Rajhel izjavio je danas da je Vlada Nemačke i dalje zabrinuta zbog situacije na severu Kosova i pozvao na nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Rajhel je u pisanoj izjavi naglasio da nemačka Vlada osuđuje svaku primenu nasilja, jer se do trajnog rešenja ne može doći nasiljem na ulicama, već samo kroz dijalog.

"Normalizacija situacije na severu, a posebno pitanje saobraćanja robe, mora da bude tema dijaloga", rekao je Rajhel i poručio da Nemačka aktivno i snažno podržava sva nastojanja visoke predstavnice EU Ketrin Ešton i pozdravlja što je posrednik EU Robert Kuper doputovao u Beograd i Prištinu.


"Obe strane moraju što je moguće brže da se vrate za pregovarački sto u Briselu" navodi Rajhel u saopštenju dostavljenom KIM radiju.


On je istakao da se Nemačka intenzivno angažuje na Kosovu ne samo bilateralno, već i kroz Kfor i Euleks.


"Obe misije imaju poverenje i podršku Savezne Vlade Nemačke", zaključio je Rajhel.

2024 © - Vesti online