Utorak 02.08.2011.
10:17
Alo

Leposavić: Tri jajeta na četvoro dece

Poslednjih dana, otkad je Kfor uveo blokadu na prelazima Jarinje i Brnjak, nije imala ni mleka da im da. U polupraznom frižideru tri jajeta, jedna konzerva i pašteta za četvoro gladnih usta. U bašti krompir koji sama uzgaja za crne dane, piše ''Alo''.

Težak život: Milanka Stević i njena porodica

Ova petočlana porodica već godinama nekako preživljava od dečjeg dodatka i socijalne pomoći, ali je najteže, kaže Milanka, kad i za tu bedu od para u prodavnici nemaš šta da kupiš!


- Kad primim pomoć, kupim sledovanje za mesec dana brašna, ulja, šećera, a hleb mesim sama... Ali eto, došao kraj meseca, sve smo potrošili, a novo nemaš gde da nabaviš. Da vam ne pričam kako mi je bilo... Prazni rafovi! Evo, već dva dana nisam imala ni mleka da im dam, a deca traže. Jedemo krompir iz bašte što sam zasadila, malo hleba, šta se već nađe... Na kraju koliko ostane za mene. Najbitnije da deca imaju. - priča za ''Alo'' ova požrtvovana majka.

- Nije to moja bruka, ceo život sam radila, ali takva su vremena došla. Neka, proći će i to, nećemo umreti od gladi dok smo svi zajedno i dok je meni moje dve ruke - kaže majka Kristine (21), Đorđa (19), Aleksandre (6) i Ivane (5). Sin je svakodnevno na barikadama, pa pored brige da prehrani porodicu, strepi i za njega.

- Mesto mu je tamo. Bilo bi ružno da sedi kod kuće jer svi moramo da pomognemo koliko možemo i izborimo se za naša prava, da naša deca žive u miru. Daće bog i dobri ljudi da jednom tako i bude! Ali, nije lako majci, ako baš zagusti nemam ni automobil ni mogućnost da se sklonimo. Sve me to plaši - priznaje s kakvim slutnjama svakodnevno živi.

Milanka je u vreme rata 1999. godine radila u Vučitrnu i još od tada pamti miris paljevine.


- Zapamtila sam sve te strahote, kako je gorelo, lomilo se, pucalo, da me i sada strah samo da se ne ponovi. Ipak, naučili smo se mi za sve ove godine da podnosimo i gore. Nije nam ni prvi, a ni poslednji put, nažalost. Taman se malo smirimo, a ono krene ispočetka. Ali, šta ćemo, situacija je takva kakva je, biće dobro jednog dana - rekla je Milanka za ''Alo''.

2024 © - Vesti online