Utorak 02.08.2011.
12:32
Vestionline

Plaše se za Istru i Dalmaciju

Šta će biti sa Istrom i Dalmacijom?


Specijalna vatikanska komisija, u kojoj je bio i kardinal Josip Bozanić, poništila je odluku hrvatskog suda i potpisala da Porečka biskupija mora samostan Dajla i zemljište uz samo more, vrednosti oko 30 miliona evra, vratiti italijanskim benediktincima koji su već obeštećeni krajem sedamdesetih godina.


- Italijani koriste sporazum sa trećom državom, tj. Vatikanom da revidiraju ugovore Hrvatske i Slovenije kao sledbenica SFRJ sa Italijom - rekao je Jakovčić.

- Ovo je jednostrani akt Svete stolice, odnosno kršenje ugovora Hrvatske i Vatikana, naglasio je župan koji smatra da je sada na potezu vlada u Zagrebu koja zahtev Italijana mora da odbaci kao potpuno neutemeljen. Ukoliko se to ne dogodi, smatra Jakovčić, bio bi to pravni međunarodni presedan u odnosima Italije i Hrvatske.

- Ako ovaj slučaj prođe, moguće su hiljade novih zahteva Italijana koji bi trebalo da dovedu u pitanje vlasništva na području Istre i Dalmacije - zavapio je Jakovčić.
 

Pismo papi putuje u Vatikan


Aktuelna hrvatska premijerka Jadranka Kosor najavila je posle jučerašnjeg sastanka sa porečko-pulskim biskupom Ivanom Milovanom da će lično pisati Papi i dodala: "Osimski sporazum je nedodirljiv, to je za nas zatvorena knjiga".

 

Mesić brani Osimske sporazume


I bivši predsednik Hrvatske Stipe Mesić reagovao je na zahtev pape i Vatikana rekavši da je to "prikriveni pokušaj poništavanja Osimskih sporazuma". Te sporazume je potpisala Jugoslavija kojoj je Mesić kasnije zapečatio sudbinu.

2024 © - Vesti online