Utorak 02.08.2011.
06:12
Večernje novosti

Šetnjom do jeftinijih namirnica

Prošetajte u potrazi za najpovoljnijim cenama
 

Rasponi za iste artikle često osciliraju od grada do grada, ali i od trgovine do trgovine, čak i u istom komšiluku.


Tako se šećer ovih dana u beogradskim prodavnicama prodaje od 105 do čak 135 dinara. Slična situacija je i sa zejtinom. Litar istog proizvođača se može kupiti za 120, dok se na pojedinim rafovima nudi i za 190 dinara.
 

- Na pijaci u mom kraju postoji nekoliko mesara i svi imaju različite cene - kaže Mira B. domaćica iz beogradskog naselja Vidikovac.

- Svinjski but je negde 390, a negde 450 dinara. Oni koji su skuplji hvale se kvalitetom, a i ovi sa nižim cenama tvrde da im je meso dobro, ali da su im nabavne cene povoljnije.
 

Razlike u cenama između gradova Srbije već su stara priča. U potrošačkim organizacijama, međutim, ističu da standard stanovnika koji žive u određenom gradu često nije u skladu sa cenama. Kako kažu, cene u gradovima sa malim prosečnim zaradama često su veće nego u sredinama sa debljim kovertama. Trgovci objašnjavaju da cena u određenom kraju najviše zavisi od konkurencije, odnosno od ponude i potražnje.
 

Najveće razlike u cenama istih proizvoda potrošači mogu da primete kod uvoznih artikala. Za inostrana žestoka pića pojedini trgovci su odredili čak i do 50 odsto veću cenu od konkurencije.

Vreća deterdženta za mašinsko pranje veša "meriks“ od tri kilograma u hipermarketima 400 dinara, dok su u pojedinim lokalnim drogerijama nudi i za gotovo 500 dinara. Ušteda od sto dinara samo na jednoj vreći praška, za većinu potrošača u Srbiji nije zanemarljiva.

2024 © - Vesti online