Utorak 02.08.2011.
08:00
Vestionline

Seks bez obaveza komplikovaniji nego što mislimo

Što više seksa manje je drugarstva, a na kraju se ostane i bez jednog i bez drugog

"Prijateljstvo s povlasticama" ili "sex with benefits" moderan je oblik veze koji su mnogi prihvatili zbog njegove jednostavnosti. No, da li je zaista reč o jednostavnom odnosu između prijatelja koji povremeno upražnjavaju seks? Naučnici tvrde upravo suprotno, a svoje argumente zasnivaju na nedavno sprovedenom istraživanju među 14.000 američkih studenata.

Rebeka Plant, profes sociologije i vođa istraživanja, tvrdi da seks bez obaveza donosi niz poteškoća koji odnos zapravo čine komplikovanim. "Moje istraživanje pokazuje da se ljudi u takvim vezama vrlo često osećaju čudno, atmosferu opisuju napetom, a cela situacija najčešće završava tako da osobe prestanu da komuniciraju. To se događa postupno, a potom nestaje prijateljstvo. Retko se dešava da se takav odnos razvije i u vezu. U svakom slučaju, seks bez obaveza nema budućnost", tvrdi profesorka Plant.

Istraživanje je pokušalo da otkrije motive zbog kojih se mladi upuštaju u neobavezne seksualne odnose s prijateljima. Najčešći odgovor je bio zbog nedostatka vremena za pravu vezu. Ispitanici su takođe izjavili da prava veza zahteva više posla, a kao razlog su istakli i probleme koji dolaze s emocijama u ozbiljnim vezama.

Istražujući moderno "zabavljanje" naučnici su utvrdili da se "prijateljstvo s povlasticama" nikako ne može nazvati jednostavnim oblikom veze jer se pre ili kasnije jave emocije s jedne ili druge strane, a čak i ako ne dođe do toga, javljaju se druge neugodne propratne pojave koje najčešće rezultiraju prekidom odnosa, pa i prijateljstva.

"Iako svi imamo utisak da živimo u društvu koje je otvoreno za svaki oblik seksualnosti, činjenica je da mnogi, a posebno mladi ne razumeju šta žele od seksa, romanse i intimnosti. To je nesumnjivo problem", zaključila je profesorka Plant. 

2024 © - Vesti online