Ponedeljak 01.08.2011.
15:47
Beta

"BiH da ponovo tuži Srbiju za genocid"

Džefri Najs u Haškom tribunalu

Najs koji je boravio u Sarajevu, rekao je za današnji "Dnevni avaz" da je to obaveza BiH kako toj zemlji "ne bi drugi pisali istoriju".

"Pošto pravni postupak u Međunarodnom sudu pravde (MSP) dopušta tu mogućnost, smatram da je treba iskoristiti. Pri tome treba voditi računa o vremenskim ograničenjima koja postoje za reviziju", rekao je Najs.

On je istakao da "ako odluka ne bude doneta blagovremeno, do isteka roka revizije, propušteno vreme neće se lako moći nadoknaditi". Najs je rekao da je "pokretanje revizije pitanje političke volje", te da "svaka šansa može dovesti do pozitivnog ishoda".

"Za nas pravnike nema lakog i predvidivog slučaja nego je na nama da iskoristimo svaku mogućnost i povećavamo verovatnost uspeha. Konkretno u ovom slučaju, kada pravna procedura dopušta reviziju ili žalbeni postupak, bilo bi krajnje neprofesionalno da se ne iskoristi ta mogućnost", rekao je Najs.

On je zaključio da ako BiH ne iskoristi pravo revizije, "onda to ne znači samo da time prihvata prvostepenu presudu iz 2007. nego to isto znači da će drugi pisati istoriju BiH".

Međunarodni sud pravde u Hagu presudio je 26. februara 2007. godine da SRJ nije odgovorna za genocid u Srebrenici, ali da jeste odgovorna što nije učinila ništa da ga spreči niti da kazni počinioce. Najviši sud UN je tada utvrdio da Srbija treba da pruži "simboličnu kompenzaciju" BiH kao i da smesta uspostavi punu saradnju sa Haškim tribunalom i izruči optužene, naročito Ratka Mladića.

Agent BiH u procesu pred MSP Sakib Softić rekao je krajem maja da dokazi koji će biti izvedeni pred Haškim tribunalom, i presuda Ratku Mladiću mogu pomoći BiH u pokretanju revizije tužbe za genocid protiv Srbije i Crne Gore.

On je istakao da je kod revizije tužbe protiv Srbije za genocid presudna volja Predsedništva BiH, nadležnog za sudske postupke koje BiH vodi protiv drugih država.

2024 © - Vesti online