Ponedeljak 01.08.2011.
09:36 >> 21:17h
Vestionline

Tahiri: Nema šta da pričamo o severu KiM

"Stalno sam naglašavala da neće biti političkih već samo praktičnih razgovora", rekla je Tahiri prištinskom listu "Koha ditore".

Bez lepih reči: Borislav Stefanović i Edita Tahiri

Prištinski mediji su minulih dana, povodom najnovijih zbivanja na severu Kosova, izveštavali o pokretanju razgovora o specijalnom statusu za sever Kosova.

"Jasno je da se situacija na severu, posle svega što se sada dešava, ne može vratiti na staro. Ali da bi se došlo do rešenja treba tražiti pregovore između Srbije i Kosova za rešavanje statusa severa", rekao je prištinskim medijima izvor iz međunarodne zajednice.

Tahirijeva je, međutim, to odbacila i navela da u Prištini neće prihvatiti takve mere.

"… pregovarački sto nije slobodan prostor gde svako može da ubaci neku temu. Agendu za dijalog prethodno pripremaju tri strane: Kosovo, Srbija i EU, i ako neka od strana ne prihvata temu, onda se o njoj ni ne razgovara", kazala je Tahirijeva, koja je pre nekoliko dana prokomentarisala kako šef pregovaračkog tima za Kosovo Borislav Stefanović ''nema kredibilitet''.

Ne pitaš se, Edita

 

O tome ko će biti u pregovaračkom timu Srbije sa Prištinom odlučuje srpska vlada, a ne Edita Tahiri, izjavio je direktor Vlade Srbije za odnose sa medijima Milivoje Mihajlović.

 

Povodom izjave Edite Tahiri da je njen srpski kolega Borislav Stefanović delovanjem u aktuelnoj krizi izgubio kredibilitet za dalje razgovore sa Prištinom, Mihajlović kaže da je jasno da je namjera privremenih prištinskih vlasti da potpuno prekinu dijalog i da za to okrive Srbiju.

 

"Ta izjava Edite Tahiri je reakcija s ciljem da se skrene pažnja sa suštine aktuelne krize i da se postigne efekat takozvane simetrije krivice. Besmisleno je optuživati bilo kog zvaničnika iz Srbije da je umešan u paljenje administrativnog prelaza, kada je jasno da je to učinila grupa huligana motivisana od strane kriminalaca povezanih sa podzemljem i delom establišmenta u Prištini", rekao je Mihajlović za radio Slobodna Evropa.

 

Šef srpskog pregovaračkog tima Stefanović kaže da je ovo pokušaj da se predstavnici Prištine sada izvuku iz dijaloga zato što su i sebe i ovaj proces doveli pod znak pitanja postupcima od 25. jula.

 

"Ja mislim da to nije dobro i da svi treba da spuste tenzije i da se što pre vratimo za pregovarački sto. Mi nećemo preispitivati ničiju odluku, mi te dileme nemamo jer znamo da je dijalog neophodan, tako da ni oni ne bi trebalo da pokušavaju da Beogradu određuju pregovarače", kaže Stefanović.

2024 © - Vesti online