Ponedeljak 01.08.2011.
07:39 >> 14:14h
Beta

Kfor uklonio tri barikade

Vojnici KFOR-a su još uvek razmešteni na glavnim administrativnim prelazima gde se automobilima i autobusima dozvoljava prolaz posle bezbednosne i provere identiteta.

Iz bezbednosnih razloga kamionima i drugim teretnim vozilima još uvek nije dozvoljen prolaz.

“Još uvek postoji pretnja da će radikali napasti punktove na prelazima kao što su napali Kapiju 1 prošle nedelje”, saopšteno je iz KFOR-a.

Posle uklanjanja barikada u selu Zupče, KFOR poziva građane u Zubinom Potoku da odustanu od blokada i na taj način se odupru “radikalnim i kriminalnim elementima”.

RTS javlja kako se na glavnoj blokadi u selu Zupče okupilo više Srba, kao i da su dva kamiona Crvenog krsta natovarena robom i namirnicanma propuštena preko prelaza Jarinje. Američki vojnici pustili su kamione nakon pregleda tovara.
 

Kfor apeluje na građane da sklone barikade

Predsednik opštine Slaviša Ristić rekao je ranije da očekuje da će "preovladati razum" i da će se vojnici povući sa barikada bez upotrebe sile, dodavši da će, ako ishod pregovora ne bude povoljan za Srbe, ostati na barikadama. Okupljeni Srbi poručili su da se neće razići i da će čekati ishod razgovora srpskih pregovarača sa predstavnicima Kfora.

Noć i jutro na ostalim barikadama na severu Kosova protekla je mirno. Šef pregovaračkog tima za pregovore s Prištinom Borislav Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović stigli su noćas oko 1.30 u Leposavić gde su ih dočekali žitelji severnog Kosova.

Dvojici zvaničnika ulazak na Kosovo nije bio omogućen sinoć oko 23 sata na prelazu Jarinje, ali je tada Stefanović agenciji Beta kazao da će "naći način da uđu na Kosovo" i pokušati ponovo na drugim prelazima da uđu.

Administrativni prelazi Brnjak i Jarinje otvoreni su sinoć za putnički saobraćaj.

Stefanović rekao je da još nije precizirano kada će danas biti nastavljeni razgovori o statusu administrativnih prelaza na severu Kosova.

2024 © - Vesti online