Ponedeljak 01.08.2011.
13:04
Đ. Barović - Vesti

Pečenje za Mladićeve jatake

Pristalice Obraza u Lazarevu

Uz ogromne mere obezbeđenja i prisustvo oko pedesetak policajaca u uniformi i isto toliko u civilu, više hiljada meštana Lazareva kod Zrenjanina, mesta gde je krajem maja ove godine uhapšen general Ratko Mladić, proslavilo je seosku slavu Ognjenu Mariju.

Kako se i očekivalo, većina okupljenih je nosila nacionalna obeležja, ali i majice sa likom generala na kojima je pisalo: "Lazarevo-Ratkovo, Generale, bojiš li se koga, samo Boga, više nikog."


Ovom događaju prisustvovalo je i nekoliko stotina pristalica nacionalnih organizacija iz Srbije - Obraz, SNP 1389, ali i Četničkog pokreta sa Ravne gore. Oni su tokom popodneva obišli kuću Branka Mladića u kojoj se general navodno skrivao, ali nisu se puno zadržavali sa njim u priči jer mu je pre mesec dana umro rođeni brat Dragan, takođe osumnjičen da je pomagao u skrivanju generala.

Od prasića do riblje čorbe


Povodom seoske slave ispečeno je na desetine prasića, jagnjića i jarića, a organizovano je i tradicionalno takmičenje u spravljanju riblje čorbe. Ove godine je učestvovao čak 61 takmičar, pa je spremljeno oko 1.400 porcije ovog ukusnog jela, a pobedio je ribolovac iz Begeja.

I pored velikog prisustva policije i naelektrisane atmosfere, seoska slava je prošla, kako i priliči, u pesmi i veselju, bez i jednog incidenta.


- Prilazi Lazarevu bukvalno su bili blokirani od strane policije, koja je zaustavljala i vraćala svako "sumnjivo vozilo". Uspeo sam da se sa nekolicinom pristalica "probijem" do sela, ali na povratku policija mi je auto poslala na vanredni tehnički pregled - kaže Mladen Obradović, vođa Obraza.


Zoran Jelić, jedan od službenika Mesne zajednice, kaže da se selo potrudilo da ove godine slava bude "za pamćenje" tako da su, uz seoski KUD Zavičaj, nastupala i kulturno-umetnička društva Kranovac sa Ozrena, Dvorovi iz Bijeljine, kao i Svetlana Stević, jedina žena pojac u Srbiji.

Na slavi i vođa Obraza Mladen Obradović


- Slavlje je uveličalo i oko pedesetak Nemaca, ranijih vlasnika kuća u Lazarevu, koji su autobusom stigli iz okoline Štutgarta. Oni već tri godine zaredom dolaze u selo radi druženje, svi su prisustvovali svečanoj liturgiji, ali niko od njih nije nosio majicu sa likom generala - kaže Jelić, dodajući da najmlađi iz te grupe ima 74 godine.


I Momčilo Živković, član Crkvenog odbora, kaže da je slava bila za pamćenje:
 

- Trebalo je doći i videti. Bilo je i za dušu i za oči, a slavlje su uveličali i dragi gosti iz Republike Srpske i cele Srbije.

Liturgiju služio vladika Nikanor

Svečanu liturgiju služio je vladika banatski Nikanor, a slavki kolač je presekao seoski sveštenik, protojerej Ivan Popov. Prema nezvaničnim informacijama, on je u više navrata u petak pozivan na informativni razgovor, a svemu je "kumovao" njegov osoben, bosanski, smisao za humor.


- Dok su još trajale pripreme za slavu, policija je došla u selo da se informiše o skupu koji je uredno bio prijavljen. Protojerej Ivan se našalio sa jednim od policajaca rekavši: "Niste potrebni, jer će nam doći obezbeđenje iz cele Srbije koje će poneti i svoje oružje". Policajac to očigledno nije protumačio kao šalu, pa je sveštenik u policijskoj stanici morao da se pravda zbog duhovitosti - pričaju meštani ovog mesta.

Zarada na Mladiću


Kao i na svakoj seoskoj slavi, tako je i u Lazarevu vladala vašarska atmosfera, a preduzimljivi su iskoristili poslednje događaje da nešto i zarade. Majice sa likom Mladića prodavane su za tri evra, šolje za kafu za dva, a privesci po evro.

2024 © - Vesti online