Ponedeljak 01.08.2011.
04:12 >> 07:10h
Beta

Meksikanac osumnjičen za čak 1.500 ubistava!

Zver: Antonio Akosta Hernandes

Antonio Akosta Hernandes zvani "El Dijego" uhapšen je u petak u gradu Šihuahua.

On je "operativni šef kriminalne grupe Linea" oružanog ogranka narko-kartela Del Golfo, koji je "naredio ubistva oko 1.500 osoba" u Sjudad Meksiku, izjavio je na konferenciji za novinare šef federalne policije zadužene za borbu protiv trgovine narkoticima Ramon Pekenjo.

Hernandes stoji i iza ubistva tri osobe povezane sa konzulatom SAD, rekao je on. Konzularni zvaničnik Lesli Enrikes, njen suprug Artur Redelfs i suprug jedne od zaposlenih u tom konzulatu ubijeni su u martu 2010. godine.

Prema rečima Ramona Pekenja, Hernandes se tereti da je naredio i ubistva 14 mlađih osoba u januaru 2010, zatim bombaški napad izveden iste godine kada su poginula dva policajca, kao i ubistvo više članova suparničkih bandi koji su se nalazili na lečenju u jednom centru za odvikavanje.

Među Hernandesovim žrtvama su policajci, zvaničnici lokalne i federalne administracije, među kojima i jedan tužilac, kao i članovi njegove sopstvene bande koji su izgubili njegovo poverenje.

Prema zvaničnim statistikama i podacima do kojih su došli mediji, u Meksiku je u obračunima i nasilju povezanom sa organizovanim kriminalom stradalo je više od 41.000 ljudi, od kako je predsednik Felipe Kalderon pokrenuo 2006. veliku ofanzivu protiv trgovaca drogom uz učešće 50.000 vojnika.

2024 © - Vesti online