Ponedeljak 01.08.2011.
00:17
T. Zečević - Vesti

Požar koji je pojeo milione

ŠTA SE KRIJE IZA POŽARA: KBC "Dr Dragiša Mišović"

Čaršijom kolaju tračevi da je vatra bila baš zgodno rešenje da se prikriju razne malverzacije, dok u policijskom izveštaju, do kojeg su došle "Vesti", stoji da je požar "najverovatnije nastao usled kvara na elektroinstalacijama".
 

S druge strane, eksperti za utvrđivanje požara, koji su želeli dao stanu anonimni, odbacuju svaku mogućnost da je vatru izazvao kvar na elektroinstalacijama. Naš sagovornik, poznati sudski veštak, kaže za ovaj policijski izveštaj da je navijački.


- Prazna, nedovršena prostorija u kojoj su samo malter i cigla, zatim brzina kojom se širio požar, navode na zaključak da elektroinstalacije ne mogu biti uzrok požara. Uzrok leži na drugoj strani, recimo u izboru izvođača radova, brzini i visini isplaćene odštetne sume, u ne samo poštenoj, a odavno utvrđenoj šteti. Tek kad bi se svi ti elementi ispitali, istraga bi krenula s mrtve tačke - sugerisao je sagovornik "Vesti".
 

Njegov kolega, takođe sudski veštak, zamerio je ovoj istražnoj komisiji, na kako je rekao kontradiktornostima i površnosti.

- Nedopustivo je da komisija pretpostavlja ili veruje. Ona mora da utvrđuje i zaključuje. A u ovom slučaju to nije učinila jer je napravila niz nedopustivih propusta. Prvi je - da uviđaj nije izvršen iste večeri, već naknadno. Nisu izvršene analize ugrađenog materijala, nije utvrđena njihova izdržljivost, provodnost, sastav. I ukoliko je došlo do pregrevanja "rednih stezaljki" zbog kojih je, kako kažu izbio požar, moralo je da se utvrdi zašto je došlo do pregrevanja novog materijala i to u trenutku kada strujno kolo nije bilo opterećeno, jer nisu bili priključene mašine i brojni aparati. Dakle, sve je mirovalo, a stezaljke se pregrejale. I umesto da se odmah definiše kvalitet ugradnog materijala i njegova adekvatnost ili otkriju eventualne greške prilikom pravljenja strujnog kola, požurilo se sa zaključkom da nije bilo namernog paljenja - zaključio je ovaj sudski veštak.

Dvojica eksperata posebno su zamerili istražnoj komisiji na neozbiljnom utvrđivanju činjenica oko načina prijavljivanja požara. Ne, samo je konstatovala da je požar prijavljen sa privatnog mobilnog telefona, da je to učinio čovek koji se na prijavnici bolnice slučajno zadesio. Zašto se komisija nije bavila činjenicom da požar nije prijavila služba obezbeđenja bolnice, niti bilo ko od dežurnih u bolnici.

Naročito je u policijskom izveštaju interesantno poglavlje oko podmetnute bombe. Naime, iste večeri 24. 10. 2009. u 22.40 prijavljen je vatrogascima požar u KBC, a devet minuta kasnije iz Besnog Foka, potpuno suprotnog kraja prestonice, javljeno je da je u KBC, koji uveliko gori, podmetnuta bomba.

Policija je odmah otkrila i mesto i broj telefona sa kojeg je javljeno podmetanje bombe, ali ne i dojavljivača.

- Iste večeri policija je utvrdila da se govornica nalazi na zgradi samačkog hotela PKB korporacije. Uzeti su biološki tragovi sa slušalice, aparata, kabine i zatečene staklene flaše golf soka na aparatu. A još se radi na utvrđivanju telefonskog saobraćaja između Besnog foka i KBC. Obrađuju se i listinzi mobilnih telefona svih zaposlenih kao i pacijenata koji su bili smešteni na odeljenjima KBC - piše u izveštaju.

Iako i ova nerazjašnjena činjenica zauzima važno mesto u istrazi, policija je ipak zaključila da namernog paljenja nije bilo. A javnost ni posle sedam meseci nema prave odgovore. 

Propusti


U policijskom izveštaju upućenom Ministarstvu zdravlja pominje se još jedan zanimljiv detalj, ali se i ne analizira.

- Obavljen je razgovor i sa šefom Odseka preventivnog tehničkog objekta Uprave za zaštitu i spasavanje MUP Srbije Dubravkom Vozarom, od koga se saznalo da protivpožarna instalacija nije bila u funkciji. A nije bila zbog toga što dogradnja objekta nije bila završena do kraja. Da li su istražni organi smeli da se zadovolje ovakvim objašnjenjem, ostaje tajna.

2024 © - Vesti online