Nedelja 31.07.2011.
21:43
Vestionline, Beta

S kakvim porukama dolazi Kuper?

Pregovarač Evropske unije: Robert Kuper
 

To su agenciji Beta rekli izvori u EU u Briselu, koji su istakli da je Evropska unija rešena da celu tu krizu vrati u "evropske okvire" procesa stabilizacije i pridruživanja, čiji je važan deo upravo poremećeni dijalog Beograd-Priština.

"Pružalac dobrih usluga" u dijalogu Kuper smatrao je da je "na dohvat ruke nagodba" oko slobodnog prometa robe i kada je srpska strana "zategla pitanje" ne možda samog carinskog pečata, već predloga Prištine da prateći carinski dokumenti nose oznake samostalnog Kosova, primetili su izvori u Briselu.

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, kaže da je "stav Unije potpuno jasan, a to je da se samo ponovnim sedanjem za sto dijaloga mogu rešiti sporna pitanja koja su izazvala sadašnju eskalaciju na Kosovu".

Kosovo za dijalog pre septembra

 

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redzepi smatra da da bi dolazak visokog zvaničnika EU Roberta Kupera u Beograd i Prištinu trebalo da ubrza razgovor dve strane, kako dijalog bio nastavljen što pre, a ne u septembru.

Bajram Redžepi
 

Prema njegovim rečima, kosovska strana je spremna da nastavi dijalog sa Beogradom u Brislelu.

Redžepi misli da se dijalog može nastaviti samo u Briselu i ponovio da je kosovska strana “spremna za razgovor i sutra”.

"Mi nismo dali nikakav rok, što pre to bolje za sve", reko je Redžepi.

On smatra da to može biti samo u Briselu i, kako je rekao, dijalog može biti nastavljen u onim okvirima kako su se Beograd i Priština dogovorili u početku.

2024 © - Vesti online