Nedelja 31.07.2011.
12:49
Vestionline, Press

Stanković: Nek se ponovi '99

Tad smo, doduše kao reprezentacija Jugoslavije, dva puta remizirali sa Hrvatima (0:0 u Beogradu i 2:2 u Zagrebu) i kao prvoplasirani otišli na EP, dok su Hrvati bili treći, iza Iraca.

"Tada su nam Makedonci pomogli jer su u 94. minutu dali gol protiv Republike Irske i obezbedili nam prvo mesto. Bilo bi lepo da se istorija ponovi. Ipak, ne smemo da se fokusiramo samo na Hrvatsku. Belgija nas je nedavno pobedila, Škoti i Velšani su uvek nezgodni, Makedonci nepredvidljivi, pogotovo na svom terenu. U svakom slučaju, sigurno je da je grupa koju smo dobili najteža moguća. Ipak, sve zavisi od naše igre. Kad mi odigramo dobro i kada smo u formi, nema razloga da se plašimo bilo kog rivala. Biće neizvesno, ali nema razloga da ne budemo optimisti", zaključio je Stanković.  

Podsećanja radi, Bata Mirković je zaradio crveni karton, a njegov potez je opevan.

Prvi meč između tadašnje Jugoslavije i Hrvatske odigran je u Beogradu 18. avgusta 1999. i završen je rezultatom 0:0. U revanšu u Zagrebu u poslednjem kolu kvalifikacija 9. oktobra 1999. bilo je 2:2.


Hrvati su poveli, ali smo mi preokrenuli na 2:1. Nedugo potom Zoran Mirković je napravio potez kojim je ušao u istoriju. Uhvatio je Roberta Jarnija za međunožje i zaradio direktan crveni karton.


Kad je Mario Stanić izjednačio na 2:2 u 47. minutu uplašili smo se da momci u plavim dresovima neće izdržati. Oni su, međutim, zaigrali bolje nego u prvom poluvremenu i samo zahvaljujući sreći Hrvati su ostali neporaženi. Ipak, slaba im je to bila uteha, jer bod je značio da ostaju treći, a da ugođaj za nas bude potpun pobrinuo se reprezentativac Makedonije i fudbaler Zagreba Goran Stavrevski. On je u 90. minutu izjednačio na 1:1 protiv Irske i tako nam overio vizu za direktan plasman na EP.

2024 © - Vesti online