Nedelja 31.07.2011.
12:35 >> 19:10h
Beta

Kosmet: Sve manje hrane i lekova

Blokade administrativnih prelaza od strane KFORA
 

"Imlekovih" proizvoda već treći dan nema na severu Kosova, troše se poslednje zalihe mesa, mesnih prerađevina i konditorskih proizvoda. Građani kupuju preostale količine brašna i kvasca, smanjene su zalihe flaširane vode, ponuda voća i povrća na pijacama je smanjena.

Na benziskim pumpama na severu Kosova su redovi za gorivo, tamo stižu najuporniji i oni sa manjim vozilima, a kasni i dnevna štampa. U Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici ukazuju na zabrinutost zbog nedovoljno lekova i svega što je neohodno za lečenje Srba i ostalih nealbanaca sa Kosova.

Građani se, uprkos teškoj situaciji, ne žale previše na uslove u kojima moraju da žive, ali kako kažu, brine ih neizvesnost kako će se rešiti situacija posle jednostranih poteza Prištine i Kfora da ovaj deo pokrajine integrišu u kosovske institucije.

Zbog blokade administrativnih prelaza Zdravstveni centar u Kosovoskoj Mitrovici ostao je u subotu sa smanjenom količinom boca za kiseonik i nekih lekova.

Režepi: Možemo da ''pomognemo'' Srbima

Ministar unutrašnjih poslova samoproklamovane republike Kosova, Bajram Redžepi izjavio je da su institucije Kosova spemne da snabdevaju prehrambenim proizvodima sever Kosova ukoliko za to bude potrebe.

"Ako ima potrebe i nedostatka prehrambenih proizvoda na severu zemlje, Vlada Kosova je spremna da u taj deo pošalje pomoć u hrani. Mi imamo obavezu da brinemo o našim građanima bez obzira o kome se radi", rekao je Redžepi, a javlja Beta.

On je naveo da je moguće da u ostvarivanju tog opredeljenja, problem mogu stvarati, kako je kazao, paralelne strukture na severu Kosova. Redžepi je ocenio da je situacija na severu Kosova mirna ali pod tenzijama i dodao da se na putevima i dalje nalaze barikade.

2024 © - Vesti online