Nedelja 31.07.2011.
08:15 >> 22:22h
Vestionline

Na barikadama noć protekla mirno

Prelazi i dalje zatvoreni
 

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić je na improvizovanoj konferenciji za novinare održanoj na barikadi, preneo zaključke Štaba za vanredne situacije četiri opštine sa severa Kosova, navodeći da se na barikadama brani Rezolucija 1244 i da je to poslednja linije odbrane te rezolucije.

Srbi darivali hleb pripadnicima Kfora

 

Srbi koji se nalaze na barikadama u mestu Rudare kod Zvečana večeras su darivali vrućim veknicama hleba slovenačke vojnike iz sastava Kfora koji su došli da obiđu barikade.

 

Jedna srpkinja je slovenačkom vojniku poklonila i cvet, a najveću pažnju Srba privukla je pripadnica Kfora iz Slovenije, pa su joj čak "provodadžisali" da joj nađu momka.

 

Kolona od šest vozila Kfora nešto pre 20 sati došla je iz pravca južne Kosovske Mitrovice do Rudara, a na barikadama se, i pored toga što rominja kiša, nalazi par stotina Srba, među kojima su i predstavnici lokalnih samouprava sa severa pokrajine.

"Ukoliko ovde posustanemo i dozvolimo da Kfor i takozvane kosovske institucije instaliraju carine i albansku policiju na administrativnim prelazima, bojim se da ćemo izgubiti šansu da odbranimo Rezoluciju 1244", istakao je on.

Na barikadi, u mestu Rudare u opštini Zvečan, tokom protekle noći bilo je više ljudi nego prethodnih, a vojnici Kfora koji su tokom jučerašnjeg dana nekoliko puta obilazili ovaj punkt to nisu uradili ni jednom tokom noći.

Noć je protekla bez problema i na barikadi u mestu Zupče, na putu Kosovska Mitrovica - Ribariće, u opštini Zubin Potok.

Mirno je bilo i u severnom delu Kosovske Mitrovice, gde će nadležni iz Zdrastvenog centra danas na konferenciji za novinare govoriti o problemima sa kojima se suočavaju, nakon što su posle potpunog zatvaranja administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje što je učinio Kfor, počeli da se suočavaju s nestašicom boca sa kiseonikom, sanitetskim materijalom i pojedinim lekovima.

Srbi na barikadama ističu da će tu ostati dok se situacija na administrativnim prelazima sa centralnom Srbijom na severu pokrajine ne vrati u stanje koje je bilo pre nego što su specijalne jedinice Kosovske policije ROSU pokušale da zauzmu prelaze Jarinje i Brnjak.

2024 © - Vesti online