Nedelja 31.07.2011.
01:25
Vestionline

Usvojena Deklaracija o Kosmetu

Skupština usvojila Deklaraciju o Kosmetu

Za usvajanje Deklaracije u celini glasalo je 181 poslanik, 20 protiv, četvoro uzdržanih, a dvoje nije glasalo. Skupština je prethodno usvojila Deklaraciju u načelu.

Poslanici su prihvatili jedan amandman koji je podnela Demokratska stranka Srbije. Tokom glasanja nije prihvaćeno više amandmana Srpske radikalne stranke.

Usvojenom Deklaracijom osuđuje se nasilje na Kosmetuu i poziva na dijalog i na mirno rešenje krize izazvane odlukom prištinskih vlasti da preuzmu administrativne prelaze na severu pokrajine.

Deklaracijom parlament poziva međunarodnu zajednicu da osudi svaki jednostrani akt koji ugrožava uspeh dijaloga Beograda i Prištine.

Deklaracijom se Vlada Srbije obavezuje da donese konkretan i sveobuhvatan plan mera za slučaj pogoršanja stanja na Kosmetu i da najmanje jednom u tri meseca obaveštava parlament o razvoju događaja i sprovođenju aktivnosti i mera.

Takođe, Deklaracijom se obavezuje Vlada Srbije da donese konkretne mere usmerene na nastavljanje svih aktivnosti institucija Srbije na teritoriji Kosmeta u uslovima dodatnih opstrukcija i pritsaka privremenih institucija samouprave i dela međunarodne zajednice.

U Deklaraciji se navodi da Skupština Srbije podržava Vladu Srbije da nastavi dijalog koji se vodi sa Prištinom sa ciljem da se nađe rešenje za konkretne probleme građana na Kosmetu, kao i da dođe do trajnog kompromisnog rešenja.

Navodi se da je odbrana interesa Srbije na Kosmetu prioritet državnih institucija sve dok ne bude usvojeno kompromisno rešenje i konstatuje da su privremene institucije u Prištini nasilno pokušale da promene realno stanje na terenu i suštinski ponište Reozluciju 1244.

Parlament Deklaracijom poziva međunarodnu zajednicu da osudi svaki jednostrani akt koji ugrožava uspeh dijaloga Beograda i Prištine.

Vlada se, kako se navodi u Deklaraciji, obavezuje da od međunarodnih misija zahteva da u skladu sa mandatom i Rezolucijom 1244 ne dozvole jednostrane aktivnosti privremenih institucija u Prištini kojima se ugrožava mir, stabilnost, mogućnost nalaženja kompromisnog rešenja i menja postojeće stanje na terenu.

Posebno se, kako piše u Deklaraciji, obavezuje Vlada da u svim okolnostima koje bi mogle nastupiti učini sve što može na zaštiti života, imovine, prava i sloboda građana pokrajine, a posebno srpskog i drugog ugroženog stanovništva.

Konstatuje se i da su pojedine međunarodne misije nekim svojim aktivnostima kršile okvire utvrđene Rezolucijom 1244 čime ugrožavaju prava i opstanak srpskog stanovništva i interese Srbije na Kosovu i Metohiji.

2024 © - Vesti online