Nedelja 31.07.2011.
00:53
Vestionline

Nemačka upozorila građane da bez nužde ne idu na Kosovo

Jedinice Kfora na Kosmetu
 

U upozorenju se precizira da se do daljnjeg ne koriste prelazi Jarinje i Brnjak.

Nemačko Ministarstvo savetuje svoje građane koji se ipak upute na Kosovo, da se, uprkos u osnovi gostoljubivom odnosu naroda, u individualnim putovanjima oslone na pratnju poznavalaca situacije na terenu u oblastima, poput one severno od reke Ibar i nastanjene većinom Srbima.

Savetuje se, takođe, da se kod lokalnih medija informiše u bezbednosnoj situaciji i ukazuje da pri noćnoj vožnji Kosovom postoji povećani rizik, između ostalog, zbog lošeg kvaliteta ulica i slabog uličnog osvetljenja što zahteva veliku obazrivost.

Ukazuje se, takođe, da posetioci nisu, po pravilu, žrtve kriminalaca iz organizovanog kriminala i da je sitni kriminal prema strancima retkost, ali da se, se obzirom na siromaštvo, treba pridržavati uobičajenih mera.

Takođe se navodi da je Kosovo, u međuvremenu, u velikom delu očišćeno od mina, ali se ne savetuje napuštaje betoniranih ulica i puteva kojima se stalno ide.

U saopštenju se kaže da se "na Kosovu nalazi više stotina hiljada ilegalnog vatrenog oružja u privatnom posedu", ali da u pravilu nasilje iz vatrenog oružja nije usmereno prema strancima.

2024 © - Vesti online