Subota 30.07.2011.
19:13
Vestionline

Princ Čarls pomaže obnovu Hilandara

Prijem, koji je održan na kraljevskom imanju Hajgrou, organizovan je kao deo akcije "Chilandar Appeal" Društva prijatelja Svete Gore iz Velike Britanije, a njemu je prisustvovalo oko 100 zvanica iz Velike Britanije, Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, među kojima i pripadnici srpske dijaspore.

Prihod od akcije namenjen je opremanju radionice za konzervaciju ikona i rukopisa po kojima je Hilandar poznat u svetskim okvirima i koji predstavljaju jedan od najznačajnijih delova njegove neprocenljive riznice.

Princ Čarls je očaran lepotom Hilandara
 

Princ Čarls, koji je uz svog oca vojvodu od Edinburga, počasni član Društva prijatelja Svete Gore u Velikoj Britaniji, imao je priliku da poseti Hilandar pre požara 2003. godine i tom prilikom je izrazio veliko divljenje prema lepoti i vrednosti njegove baštine.

Kako je navedeno, princ Čarls je u razgovoru sa arhimandritom Metodijem istakao da prati tok obnove Hilandara i izrazio zadovoljstvo što se ona odvija prema planu.

U razgovoru je zaključeno i da je pored nezaobilazne državne pomoći u ovako značajnim projektima izuzetno važna privatna inicijativa i šira društvena odgovornost.

Princ Čarls je izrazio nadu da će uskoro ponovo imati priliku da poseti Svetu Goru i Hilandar, a iguman Metodije mu je u znak zahvalnosti poklonio grafiku Hilandara, rad nepoznatog autora iz Moskve iz 1757. godine.

U prvoj fazi, prikupljenim prilozima, omogućeno je podizanje nove hilandarske pekare van manastirskih zidina, budući da je stara, koja se nalazila u severnom delu manastira, potpuno uništena u požaru, dok je u drugoj fazi prihod bio namenjen opremanju bogate manastirske biblioteke.

2024 © - Vesti online