Petak 29.07.2011.
23:30
J. L. Petković - Vesti

"Svet znao za akcije na Kosmetu"

Skupština Kosova: Niko nije znao za akciju
 

Ona tvrdi da su o toj akciji bili upoznati predstavnici i Evropske unije i Kfor-a, ali da je Euleks odbio da pruži podršku. Kusari-Ljilja, koja je i ministarka trgovine i industrije, kaže da su carinski pečati Kosova u skladu sa Rezolucijom 1244 i da je Beograd tokom razgovora u Briselu prihvatio te pečate, ali da je kasnije odustao od dogovorenog.

- Naš šef pregovaračkog tima, gospođa Tahiri nam je rekla da već ima saglasnost obe strane za priznavanje pečata carine Kosova. Pre kraja juna mi smo znali da su šest tačaka u vezi priznavanja carinskih pečata i da će u julu sve biti u redu i da će obe strane imati saglasnost u vezi pečata. Ali onda ne znam šta se desilo u Beogradu, što su se povukli od toga.

Kaže i da Priština nije uopšte planirala ovakav scenario.

Kosovski pečati u skladu sa Rezolucijom 1244

 

- Naši carinski pečati su u potpunosti u skladu sa Rezolucijom 1244. U svim drugim situacijama Beograd insistira da situacija na Kosovu mora biti u skladu sa Rezolucijom 1244 osim zbog kosovskih pečata. I onda kada imaju duple standarde, kada igraju na jednu stranu treba 1244 a sa druge strane zbog kosovskih pečata ne treba 1244 ili to ne prihvataju, kaže Mimoza Kusari Ljilja.

 

Ona insistira da na njima ne piše Republika Kosovo.

 

- Tamo samo piše Carina Kosova na engleskom i albanskom jeziku. Uopšte ne piše Republika Kosova. Ako je u saglasnosti sa 1244 i ne može da piše Republika Kosovo, pošto UNMIK ne priznaje Kosovo.

 

- Uvek smo znali da će carinske kontrole na severu biti problem u vezi reciprociteta sa Srbijom pošto nismo imali carinu, niti dobru kontrolu uglavnom na prelazima Jarinje i Brnjak. Od početka smo tražili od Euleksa da nam pomogne. Oni su oklevali, rekli su da neće biti deo ovog plana. Onda smo tražili od Kfora i naravno bilo je vreme da Kosovska vlada preduzme sledeći korak, koji je bio uvođenje specijalnih jedinica policije Kosova da tamo pošalje carinike i više carinskih policajaca koji bi bili osiguranje za ove mere, kaže Kusari Ljilja.

Ona tvrdi da su svi predstavnici međunarodne zajednice bili upoznati sa tom akcijom.

- Upoznati su bili specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu gospodin Đentilini, Euleks, Kfor, ali još jednom kažem mi nismo pričali sa njima o specijalnim jedinicama. Pričali smo o pooštravanju mera na graničnom prelazu i uvek smo govorili da ovo nije etničko niti političko pitanje pitanje, ovo je ekonomsko pitanje i mora da se zna da je Kosovo jedna carinska zona, objasnila je ona.

Uvođenje embarga, nastavlja Kusari- Ljilja povezano je sa dijalogom Beograda i Prištine.

Reciprocitet

 

- Ako gledate ekonomski, Srbija je prodala Kosovu oko 400 miliona evra robe. Kosovo je prodalo u poslednjoj godini tri miliona robe u Srbiji. Velika disproporcija i ako gledate koji je bio interes, srpska strana nije ništa izgubila priznavanjem kosovskih-carinskih pečata, oni su trebali da kažu dobro onda tri miliona evra robe, a oni su imali tržište od 400 miliona, ako njih nije briga zbog 400 miliona tržišta, zašto bismo mi to radili. 

- Čekali smo da preko dijaloga u Briselu budu rešeni carinski pečati na Kosovu. Čekali smo sastanak iz kojeg se Srbija povukla, a onda smo mi produžili taj rok u vezi reciprociteta. Inače, prvo smo imali u planu da uvedemo 10 odsto carinsku taksu na srpsku i bosansku robu, a onda kada se to nije desilo EU nam je rekla da će biti rešenje u julu i treba samo malo produžiti tu našu odluku. Onda smo rekli - dobro produžićemo do jula, ali u julu ćemo uvesti potpuni reciprocitet. Dakle, kakve mere ima Srbija za Kosovo takve mere će imati i Kosovo za Srbiju.

Govoreći o izjavi predstavnika srpske Samostalno liberalne stranke, da nisu bili upoznati sa potezima Hašima Tačija, Kusari Ljilja kaže da ni mnogi drugi ministri, Albanci, nisu znali za tu akciju.

- Bila je situacija da su premijer i još nekoliko ljudi, znači ministar unutrašnjih poslova i drugi komandanti kosovske policije bili upoznati s tim. To nije bilo nešto što se glasalo u vladi, to je bila akcija koju je premijer smatrao da treba preduzeti te noći zbog tenzije i situacije. Znači nije nešto u šta su bili uključeni drugi ministri, a bili isključeni srpski predstavnici. Naprotiv, samo par ljudi je znalo u vezi te akcije, a drugi su bili upoznati preko televizije šta se dešava na severu.

2024 © - Vesti online