Petak 29.07.2011.
16:01 >> 19:50h
Beta

Kfor blokirao prelaze Jarinje i Brnjak

Na stolici jasno piše: Prelaz zavoren!
 

Američki vojnici su razvukli bodljikavu žicu preko prelaza i postavili stolicu sa kartonom na kojem piše: "Prelaz zatvoren. Okrenite nazad".

Najpre je zatvoren prelaz Jarinje u opštini Leposavić, a potom je zatvoren i Brnjak u opštini Zubin potok, rekao je predsednik opštine Zubin potok Slaviša Ristić.

Odblokiran most u Mitrovici

 

Vojnici Kfora odblokirali su glavni gradski most u Kosovskoj Mitrovici, pola sata pošto je oko 18,30 sati zatvoren. Saobraćaj preko mosta koji razdvaja severni od južnog dela grada je obustavljen, a na mostu se i dalje nalaze tri vojna džipa i jedan kamion Kfora.

 

Marokanski pripadnici Kfora raspoređeni su sa oklopnim štitovima i pancirima na mostu. Situacija u severnom delu Mitrovice u toku dana, a i sada je mirna, ali napeta.

 

Veliki broj Srba iz Kosovske Mitorvice je danas dan proveo u u mestu Rudare, u opštini Zvečan, gde je postavljena barikada.

Ristić kaže da se time izaziva humanitarna katastrofa na severu Kosova jer se to područje snabdeva robom iz centralne Srbije, a sada je prekinuta svaka mogućnost uvoza robe. Ristić je na blokadi u selu Rudare kod Zvečana, gde Srbi ne dozvoljavaju konvoju Kfora da prođe ka prelazu Jarinje.

Na blokadi su i predstavnici Vlade Srbije Goran Bogdanović i Oliver Ivanović, predsednici opština na severu Kosova, dok šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović razgovara sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom.

Biler je prethodno uslovio razgovore uklanjanjem blokade, ali je sada ponovo počeo da razgovara sa Stefanovićem. Vojnici nisu želeli da novinarima kažu zašto su prelazi sada zatvoreni.

Pretpostavlja se da je to odgovor na blokadu konvoja Kfora koji su Srbi zaustavili na putu u selu Rudare, kod Zvečana. Taj konvoj upućen je na prelaz Jarinje. Taj punkt bio je jedini preko kog je roba iz Srbije mogla u petak da ulazi na Kosovo.

2024 © - Vesti online