Petak 29.07.2011.
14:07 >> 16:53h
Beta

Austrijanci pustili Divjaka na slobodu

Osumnjičen za ubistvo vojnika JNA u Dobrovoljačkoj: Jovan Divjak
 

"Očekujemo da Divjak ka Sarajevu krene za sat ili dva", rekao je Bećarević.

Jovanu Divjaku su vraćeni lični dokumenti nakon čega će najverovatnije privatnim avionom u vlasništvu biznismenke poreklom iz Sarajeva koja živi u Londonu, Sanele Dženkins (Jenkins) doputovati u Sarajevo.

Divjaka oslobodila politika

 

"Politika stoji iza odluke austrijskog suda kojom je odbijena molba Srbije za izručenje penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka", ocenio je tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

 

"Ukoliko Divjak nije odgovoran za zločine u Dobrovoljačkoj, ko onda jeste", pita se Vukčević. On je takođe ukazao da u "fioci stoji" istraga koju protiv 12 osumnjičenih vodi bosansko tužilaštvo za zločine nad pripadnicima JNA u maju 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

"Činjenica da je odbijen zahtev Tužilaštva Srbije je znak da u njihovim optužbama nema elemenata protiv bilo kakvih konotacija koje se odnose na moju krivicu za Dobrovoljačku“, izjavio je Divjak za Radio Slobodna Evropa.


"Čovek, u momentu kada zna da je pobedio, kad je slobodan, zaboravlja sve ružne stvari, ima vremena da misli o dobrima, koji su to uvek bili. Oni koji nisu, oni će se pitati zašto je to sve dugo trajalo", dodao je Divjak.

Divjak je uhapšen 3. marta u Austriji po poternici Srbije zbog sumnje da je odgovoran za ubistvo pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, u maju 1992. godine.

On je 10. marta pušten iz austrijskog pritvora nakon što je za njega plaćena kaucija od 500.000 evra, a novac je osigurala Vlada Kantona Sarajevo, s obavezom da do okončanja ekstradicijskog procesa ostane u Austriji.

Njegovo izručenje tražile su i Srbija i BiH. Zahtev za izručenje Divjaka koji je došao iz BiH nije ni razmatran jer je bio nepotpun.

Vekarić: Zahtev odbijen zbog nepravnih razloga

Zamenik tužioca Srbije za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da u odluci austrijskog suda kojom se odbija zahtev Srbije za izručenje Jovana Divjaka, osumnjičenog za ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, očigledno postoje neki drugi razlozi koji nemaju veze sa pravom.

Vekarić je rekao Srni da u ovom slučaju nije samo reč o radu tužilaštva, nego i suda, srpskih pravosudnih organa koji analiziraju argumente, činjenice, dokaze.

"Mi smo u predmetu 'Divjak', u skladu sa prikupljenim dokazima, podneli zahtev za provođenje istrage. Zahtev je prosleđen u skladu sa propisima istražnom sudiji, koji ga je prihvatio i doneo rešenje o provođenju istrage", naveo je Vekarić.

On je dodao da im Divjak nije bio dostupan, a da se u tom slučaju određuje pritvor i raspisuje naredba za poternicu.


"Oslobađanje Divjaka ispravno rešenje"

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić saopštio je da je "izuzetno obradovan vešću da je austrijsko pravosuđe odbacilo neosnovani zahtev Republike Srbije za izručenje generala Divjaka".

"To je bilo jedino ispravno rešenje, koje će dovesti do još boljih odnosa BiH i Austrije, jer su ove dve zemlje uvek negovale prijateljske odnose", saopštio je Komšić.

On je dodao da će "povratkom generala Divjaka u BiH, biti vraćena i nada da će se prestati s maltretiranjem državljana BiH koji su časno branili svoju zemlju".

"Krajnje je vreme da Tužilaštvo BiH okonča slučaj 'Dobrovoljačka' kako se ovakve stvari ne bi više događale niti generalu Divjaku, niti drugim časnim braniocima BiH", saopštio je Komšić.

2024 © - Vesti online