Petak 29.07.2011.
22:13
Beta

Ben Ali dobio 16 godina zatvora

Bivši predsednik Tunisa: Ben Ali
 

Ovo je treća presuda u odsustvu. Sud u Tunisu osudio je i Ben Alijevu kćerku Nesrine na osam godina zatvora i kaznu od 25 miliona evra, a njenog supruga Sakera al-Materija na 16 godina zatvora. 

Ben Alijeva supruga je takođe ima novčanu kaznu. Bivši predsednik Tunisa, koji se sada nalazi u egzilu u Saudijskoj Arabiji, optužen je da je lično intervenisao da bi njegova kćerka i njen suprug mogli da kupe dve parcele po nižoj ceni u bogatijoj četvrti tuniske prestonice.

U drugom slučaju, Ben Ali i njegov zet su optuženi da su stekli zemljište u četvrti koja je prvobitno bila namenjena za izgradnju parka, ali je kasnije promenjeno da je to građevinsko zemljište, čime je značajno povećana njegova vrednost.

Ben Ali je sa suprugom otišao u Saudijsku Arabiju sredinom januara, pošto je pod pritiskom višemesečnih demonstracija napustio vlast.

Bivši predsednik je već dva puta osuđen u odsustvu. Zbog posedovanja oružja, narkotika i ilegalne trgovine arheološkim antikvitetima 4. jula osuđen je na 15 i po godina zatvora i novčanu kaznu od 54.000 evra.

Prošlog meseca on i supruga su osuđeni na po 35 godina zatvora i 45 miliona evra zbog zloupotrebe državnih fondova, pošto je policija u njihovoj palati našla veću količinu novca i nakita.

Ben Ali je prvu presudu odbacio kao "parodiju pravde" i "političku likvidaciju".

Tunis je izdao međunarodni nalog za hapšenje Alija i zahtevao njegovo izručenje.

2024 © - Vesti online