Četvrtak 28.07.2011.
12:56
NIN

“Hadžić kao izgovor za Kosmet“

Kosmet može biti novi uslov Brisela, ocenjuje Rasim Ljajić

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić je u intervjuu nedeljniku NIN, rekao da novi uslovi mogu biti vezani samo za dve stvari.

“Jedno su unutrašnje reforme, što moraju da prođu sve zemlje koje pretenduju da budu članice EU i to je sasvim logičan, prihvatljiv uslov, a drugi uslov, možda i prvi, biće Kosovo. Uskoro ćemo videti da su Hadžić i drugi optuženici bili izgovor za ono što može da bude pravi razlog, a to je rešavanje statusa Kosova i Metohije", rekao je Ljajić.

On ipak ne očekuje da će priznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije od strane Srbije trenutno biti postavljeno kao uslov za njen ulazak u EU, ali da u ovoj fazi može da bude uslov napredak u pregovorima između Beograda i Prištine.

"Da li će to kasnije biti postavljeno kao uslov, videćemo", naglasio je Ljajić i ocenio da je sada važno da Srbija nastavi put evropskih integracija, započne pregovore, stabilizuje demokratske institucije i ojača.

On je podvukao da je Hag često bio izgovor za "svakoga da uperi prst u Srbiju i kaže da štiti ratne zločince", iako je jedino ona trpela štetu zbog toga što oni nisu uhapšeni.

Predsednik Nacionalnog saveta ukazao je da se više puta pokajao što je prihvatio tu funkciju i naglasio da je ostao bez reči kada je Haški tribunal doneo odluku da Ramuša Haradinaja oslobodi optužbi.

2024 © - Vesti online