Četvrtak 28.07.2011.
15:08
N. Jokić - Vesti

NP Švajcarske: Stranci krivi za sve

Ukoliko bi većina Švajcaraca na budućem referendumu rekla "da", u pitanje bi bila dovedena primena šengenskog ugovora o slobodnom prometu roba i ljudi u Švajcarskoj, čemu se Narodna partija protivi od samog početka.

Narodna partija predlaže da se odredi maksimalni broj dozvola za boravak koje bi godišnje mogle da budu izdate strancima. Kvote se predlažu i za azil i za pogranične radnike. Suština je, tvrde iz ove partije, da Švajcarci imaju prioritet kada je u pitanju dobijanje posla.

Kritičar: Toni Bruner

Istovremeno, "narodnjaci" ne navode o kojim se kvotama radi. Oni ne uzimaju u obzir statistike koje potvrđuju da bi bez stranaca delovi švajcarske privrede prosto stali, a radna mesta za teške fizičke poslove, za koja Švajcarci uglavnom ne konkurišu - ostala bi prazna.


Inicijativa sadrži i listu uslova koje bi stranac trebalo da ispuni da bi dobio radnu i boravišnu dozvolu: zahtev od poslodavca, dovoljan izvor prihoda, "sposobnost integracije".

U tekstu se ne precizira kako ispuniti ovaj poslednji zahtev, ali postoji osnovana sumnja da oni koji imaju muslimanska imena i neodgovarajuću boju kože imaju manje šanse od ostalih. Narodna stranka odbacuje ove optužbe i tvrdi da samo želi da se ugleda na sistem koji primenjuju Kanada, Australija i Novi Zeland.

Posledice po Bruneru

 

"Za samo pet godina, zbog imigracije se povećao broj stanovnika Švajcarske za 380.000. I kraj se tome ne vidi", rekao je Toni Bruner novinarima, tvrdeći da zbog masovnog dolaska stranaca skaču stanarine, cena zemljišta, povećava se nezaposlenost, troši energija, pogoršava zdravstveni sistem, raste kriminal i ugrožavaju se vrednosti švajcarske kulture...


Toni Bruner je objasnio novinarima da njegova stranka želi da pravo na trajan boravak, na ujedinjavanje porodice i socijalnu pomoć bude ograničeno.

U tekstu inicijative se precizira da nijedan međunarodni ugovor ne može da bude zaključen ako se ova pravila ne poštuju. Kada je reč o ugovorima poput šengenskog koji su već zaključeni - njih bi, kaže Bruner, trebalo ponovo ispregovarati i to u roku od tri godine.

2024 © - Vesti online