Četvrtak 28.07.2011.
08:00
Srna

Stvoreno više od 150 hibridnih embriona

Naučnici smatraju da bi se tom tehnikom mogle stvoriti matične ćelije, uz pomoć kojih bi se mogle lečiti fatalne bolesti. Samo su tri britanske laboratorije dobile dopuštenje za takvo istraživanje, koje je u međuvremenu zaustavljeno zbog manjka finansijskih sredstava.

Međutim, otkriće da je dosad već stvoreno preko 150 hibridnih embriona, svejedno, zvuči prilično šokantno, pogotovo ako se uzme u obzir da je pre samo tri dana naučni savet upozorio da bi se lako mogla izgubiti kontrola nad takvim eksperimentisanjem.

Jedan od kritičara ovakve vrste istraživanja je i britanski parlamentarac Dejvid Alton, koji i jeste javnosti objelodanio zabrinjavajuće podatke.

"Borim se protiv stvaranja hibrida, i to je stvar principa. Nijedan naučnik nije mi mogao elaborisati medicinsku utemeljenost tih eksperimenata u smislu otkrivanja metoda lečenja. To se etički ne može opravdati, te nas diskredituju kao zemlju. Reč je o emocionalnoj uceni", rekao je Alton.

S druge strane, ovakvo istraživanje brani profesor Robin Lovel-Bedž koji navodi kako se naučnici nemaju zašto brinuti oko hibridnih embriona, jer oni po zakonu moraju biti uništeni kroz 14 dana.

"Eksperimenti se rade da bi se bolje razumeo rani razvoj čoveka i pronašao lek za teške i neizlečive bolesti. Eksperimentisanje se mora nastaviti i trebalo bi da budemo ponosni na britanske naučnike", zaključio je Bedž.

2024 © - Vesti online