Sreda 27.07.2011.
22:55
Vestionline

Međunarodni sud: Libija da uhapsi Gadafija

Čekaju ga u Hagu: Moamer Gadafi
 

"Ovo je pravno pitanje. Libija nije potpisnica Rimskog statuta, ali jeste članica UN. Zbog toga, u skaldu sa rezolucijom 1970, libijska vlada ima obavezu da sprovede naloge za hapšenje, a istu obavezu imaće i bilo koja buduća libijska vlada", navedeno je u saopštenju.

Sudije Međunarodnog krivičnog suda izdale su nalog za hapšenje Gadafija, njegovog sina Seifa al-Islama i šefa obaveštajne službe Abdulaha la Senusija 27. juna ove godine.

Njih trojica su optuženi za zločine protiv čovečnosti od izbijanja protesta protiv Gadafijevog režima u februaru.

Britanija i Francuska su nagovestile da je na libijskom narodu da odluči da li će Gadafi ostati u zemlji, kao i da bi mu moglo biti dozvoljeno da ostane ukoliko ode sa vlasti, uprkos zahtevima da bude izveden pred međunarodni sud, navela je francuska agencija.

Šef libijskog Nacionalnog tranzicionog saveta Mustafa Mohamed Abdel Džamil saopštio je da je rok da Gadafi ode sa vlasti i ostane u zemlji prošao.

"Izneli smo predlog, rok je prošao", rekao je on.

Libijac tužio NATO zbog smrti porodice
 

Libijac Kaled Hemidi podneo je tužbu protiv NATO-a pred građanskim sudom u Briselu, zatraživši isplatu odšete od alijanse za ubistvo žene i troje dece u jednom od vazdušnih udara, saopštio je njegov advokat.


Kaled Hemidi tvrdi da su nejgova žena Safae (34) i troje male dece ubijeni u bombardovanju Sormana, 20. juna, u kojem je meta navodno bio njegov otac, Kuvildi Hemidi, blizak režimu libijskog lidera Muamera el Gadafija. Kuvildi Hemidi nije povređen u tom napadu, preneo je Frans pres.
 

NATO je posle tog napada saopštio da je avijacija ciljala komandne centre u Sormanu, koji se nalazi na 70 kilometara od Tripolija.

Režim optužuje NATO da je u tom vazdušnom udaru ubijeno 15 ljudi, uključujući troje dece, a alijansa insistira na tome da je napad bio vojne prirode.

Advokat Gislan Duboa naveo je da će prvo ročište u ovom slučaju biti održano za sedam do 10 dana i da prvobitno traži odštetu od 100.000 evra, koja će kasnije biti uvećana.

Posle tog napada ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini zatražio je "prekid neprijateljstava" u Libiji.

2024 © - Vesti online