Četvrtak 28.07.2011.
08:00
S media

Zašto je 27. godina problematična za muzičare?

Klub "27": Džimi Hendriks, Kurt Kobejn, Dženis Džoplin, Džim Morison i Ejmi Vajnhaus
 

Povratak Saturna

U astrologiji, povratak Saturna javlja se kada Saturn ispuni krug do svoje početne pozicije koju je imao u trenutku Vašeg rođenja. Jedan ciklus traje 29,4 godine, ali astrolozi kažu da njegov uticaj počinje da se oseća već u 27. godini života. Kada se Saturn vrati na svoju poziciju, osoba prelazi u svet odraslih. Za one od nas koji su prošli kroz to, ova inicijacija može da bude i divna i brutalna. To je vreme kada se veze prekidaju, roditelji umiru, karijere menjaju. U svakom slučaju, to je vreme velike konfuzije i intenziteta koji je opisan od strane nekih stručnjaka kao druga adolescencija. Dodajte dodatni stres kreativne duše, opterećenja koje nosi popularnost i opijata i imaćete recept za mogući smrtonosni ishod.

Propadanje zbog droge

Većina članova "Kluba 27" imaju iza sebe godine uživanja u drogi i / ili alkoholu. Naravno, osobe koje se odaju ovim porocima su pod većim rizikom od zdravstvenih komplikacija ili eventualnog predoziranja, ali možda i starost ima neke veze sa tim. Prema psihoterapeutu Stefani Sarkis, 27 godina bi mogla da bude vreme kada droga počinje da uništava telo.

- Ljudi koji koriste opijate u kasnim tinejdžerskim godinama i ranim dvadesetim izgrade toleranciju za drogu koju koriste. Potrebno im je sve više da stvore isti euforični osećaj, pa su i veće šanse od predoziranja - objašnjava ona.

Satanski pakt

Postoji teorija zavere prema kojoj su članovi "Kluba 27" potpisali ugovor sa đavolom da postignu slavu i bogatstvo u rokenrolu, počev od bluz muzičara Roberta Džonsona. Legenda govori da Džonson nije imao talenat za sviranje gitare, ali je čeznuo za velikim uspehom. Jedne noći čuo je glas koji mu je rekao da poseti raskrsnicu za plantaži Dokeri u ponoć. Tu je upoznao velikog crnca koji je bio prerušeni đavo. Krupan čovek uzeo je gitaru od Džonsona, podesio je i vratio mu instrument u zamenu za dušu. Džonson se vratio sa plantaže sa magičnom gitarom i preko noći postao bluz virtuoz. Godine 1938., kada je imao 27 godina, bio je otrovan. Prema tvrdnji "anonimne" satanske visoke sveštenice, svim članovima "Kluba 27." posle Džonsona je obećana slava i bogatstvo u zamenu za saglasnost da uče mlade da služe Satani. Ona tvrdi da oni imaju posebne ceremonije za vreme snimanja albuma gde se daje satanski blagoslov njihovoj muzici. Melodije onda prizivaju demone da zaposednu osobu koja svira, ali i onu koja sluša.

Numerologija

U numerologiji, broj 27 smanjuje se na broj 9, koji predstavlja kraj ciklusa. Ovi ciklusi su veoma nabijeni energijom i mogu biti previše za neke ljude. Kada se suoče sa nelagodnošću zbog nepoznatog, mnogi neće moći da se odupru zovu droge i alkohola, pa će tražiti način da oduzmu sebi život ili ga ugroze nemarnim ponašanjem. Ali ovo je pojednostavljena verzija. Da biste razumeli fenomen "Kluba 27", numerolozi smatraju da morate da proučite i brojeve životnog puta, cikluse proteklog vremena i vrhunac životnog ciklusa. Bez previše tehnikalija, teorija je da kada se svi ovi brojevi i ciklusi poravnaju u 27 godini, oni mogu da predvide preranu smrt.

Erikson objašnjenje

Da li je moguće da je smrt "Kluba 27" više psihološke prirode? Nemački psiholog Erik Erikson razvio je teoriju o osam faza psihosocijalnog razvoja, od rođenja do 65. godine. Prema Eriksonu, psihosocijalne krize, koje se javljaju između 18. i 35. godine je borba između intimnosti i izolacije. Osoba u ovom stadijumu razvoja može da se zapita: "Da li ću da podelim svoj život sa nekim ili ostanem sama zauvek?" Teoretski, osobe sklone zloupotrebi psihoaktivnih supstanci i izolovanosti (što je uglavnom slučaj sa kreativcima) teško prevazilaze ovu krizu pa okončavaju svoj život u prelomnom trenutku, koji se dešava oko 27 godine starosti.

2024 © - Vesti online