Sreda 27.07.2011.
11:47
Vestionline

Za pravljenje cigara koriste i ruke i mozak

Grizel - neumorni čitač
 

Smeštena na drvenoj stolici, među 600 radnika u fabrici za proizvodnju čuvenih cigara, Grizel Valdes (55) čita glasno poeziju, priče i pojedine članke iz novina, pokušavajući da održi pažnju i koncentraciju radnika. Ovo je običaj koji se praktikuje već 150 godina.

Iako bi mogli lako da je zamene televizorom ili radiom, niko to ne čini. Ona se ponosi svojim sposobnostima da zadrži pažnju slušalaca, menjajući boju glasa i dikciju. Ona razgovara sa saradnicima između pauza u čitanju, i očekujući njihove komentare i reakcije.

Grizel je samo jedna od 300 "radnika čitača" koji su svetla tačka zaposlenima u monotonom poslu kao što je savijanje cigara ceo dan.

A i Grizel ponekad voli da se "zasladi"
 

Ovakva tradicija je toliko jedinstvena da su je UNESKO proglasio za kulturno nasleđe. Radnici smatraju da je neophodno postojanje ovakvih "radnika-čitalaca" jer na taj način se obrazuje njihov duh i proširuju vidici.

"Mnogi od nas nisu stigli da završe srednju školu, pa nam ovo pomaže da ostanemo u toku sa stvarnosti i informacijama i sveta. Posle desetočasovnog radnog vremena, mi ne znamo šta se dešava napolju", objasnila je jedna od radnica.

Tradicija čitanja u fabrikama cigara na Kubi postoji od 1865, više od jednog veka. Radnici iz zahvalnosti sami plaćaju "čitača" kako bi i dalje držao njihovu pažnju na nečem drugom osim na pukom zavijanju cigara.

2024 © - Vesti online