Četvrtak 28.07.2011.
01:33
Jutarnji.hr

Nemačka oduzima decu pro-nacističkim roditeljima

Novi naraštaj "Hitlerjungenda"

Deca nemačkih roditelja koji se deklarišu kao neo-nacisti uskoro bi mogla da budu izdvojena od porodice i predata socijalnim službama, javlja Dejli Mejl.
 

Nemačke su se vlasti odlučile na taj korak kako bi se iskorenilo sve češće veličanje Adolfa Hitlera i Trećeg Rajha. Veliku zabrinutost izazvao je sve veći broj letnih kampova i posebnih škola u kojima se deci nacistički pokret predstavlja kao nacionalno dobro.

Nedavna racija u jednom od kampova otkrila je dečje slagalice koje pokazuju nemačke granice pre Drugog svetskog rata, kao i bojanke kojima su se deca podsticala da se zbliže s Hitlerom. Osim toga otkrivene su torte sa simbolima SS-a i ukrasi u obliku svastika.


- Kada ideološki uticaj dosegne takva nivo da je opasno po detetovu dobrobit, država i javne institucije moraju da pronađu rešenje situacije - pojasnio je Ginter Hofman, stručnjak za prava dece.

Deca su u kampovima učena da je 'demokratija za slabiće' i da 'samo nacionalno zajedništvo predvođeno novim Firerom može da spasi zemlju'. Dodaje se i kako 'naslednika Hitlera tek treba otkriti'. Imaju i predavanja u kojima ih uče da je nacistički pokret 1930. godine 'spasio' Nemačku nakon poraza u Prvom svetskom ratu. Sve je više neo-nacističkih kampova, pod imenom 'Narod i domovina', izniknulo poslednjih godina širom Nemačke kako bi se edukovala deca pro-nacističkih roditelja.

Najdrastičnija situacija je u mestu Jamalu, oko 160 kilometara od Berlina, gde se 99 posto stanovnika deklariše kao nacisti i ponosni su na to. Vlasti veruju kako nekoliko hilajda porodica odgaja svoju decu u pro-nacističkom okruženju.

2024 © - Vesti online