Sreda 27.07.2011.
10:19
Blic

Rupa skoro progutala staricu

Rupa je pravilnog geometrijskog oblika, a sumnja se da je deo kanalizacionog sistema
 

Inosenta Hernandez (65) probudila se 18. jula i otkrila da leži na svega nekoliko santimetara iznad raseda dubokog 12 metara. Staricu je probudio glasan zvuk, a prvo što je pomislila bilo je da je gas eksplodirao izvan kuće.

O ovoj temi možete pročitati još:

1. Rupa progutala automobil

2. Rupa progutala kuću i trospratnicu

Zvuk je, u stvari, dolazio od zemlje ispod kreveta, koja se otvorila i stvorila dubok i skoro savršeno okrugli procep. Da je rased bio svega nekoliko metara duži, progutao bi staricu zajedno sa krevetom na kojem je spavala.


"Moj sin se isplakao jer ne očekujete da se tako nešto dogodi u vašoj spavaćoj sobi", rekla je Hernandezova. "Podigli smo krevet i dok sam stajala pored ogromne rupe moj sin je rekao da moramo da pozovemo vatrogasce. Hvala Bogu i devici Mariji što se ništa loše nije dogodilo, ovo je bila samo nezgoda".


Njene komšije su nedelju dana pre ovog incidenta prijavile lokalnim vlastima čudan zvuk koji je dolazio iz zemlje. Oni se sada plaše novih ovakvih slučajeva.


Dejvid De Leon, istražilac Nacionalne agencije za pomoć u prirodnim nesrećama, objasnio je da čitav grad leži na magmatskim stenama, što znači da neka područja Gvatemala sitija nisu stabilna.


Rasedi, koji se formiraju prirodnim procesima erozije, mogu se pojaviti postepeno, ali se češće otvore iznenada.

Gvatemala siti je posebno “podložan” ovom fenomenu, pa se smatra da se rasedi otvaraju zbog bušnih cevi kanalizacionog sistema ili velikih kiša. U rasedu, koji se dogodio u Gvatemali 2007. godine, nestalo je više kuća i jedan kamion, a poginulo je troje ljudi, da bi tri godine kasnije ogromna rupa progutala trospratnicu.

2024 © - Vesti online