Utorak 26.07.2011.
23:04
Vestionline

Umro policajac ranjen u sukobu sa Srbima

Ranjeni policajac, Enver Zumberi, prebačen je u Urgentni centar Kliničkog centra Priština oko 18 časova, ali zbog teškog stanja nije mogao da bude operisan.

On je umro od posledica ranjavanja.

Ranjeni policajac podlegao ranama

Pripadnici kosovske policije pokušali su u ponedeljak uveče da preuzmu administrativne prelaze sa Srbijom, Brnjak i Jarinje, ali su ih lokalni Srbi u tome sprečili.

Sukobi policije i Srba sa severa Kosova izbili su danas, a u njima je više ljudi povređeno, među kojima je i kosovski policajac koji je večeras umro. Šef tima Vlade Srbije za pregovore s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je danas na prelazu Jarinje da se s komandantom Kfora Erhardom Bilerom dogovorio da se do sutra ujutru specijalna jedinica kosovske policije Rosa povuče u Prištinu i da se uklone sve blokade puteva na severu Kosova i Metohije.


Premijer  samoproklamovane republike Kosova Hašim Tači izjavio je večeras da je ta ''akcija'' bila u svrsi odbrane integriteta i suvereniteta južne pokrajine, i da intervencija nije usmerena protiv Srba.

Sve nove informacije o incidentu na Kosmetu možete pogledati ovde.

SAD: Smiriti strasti

SAD su danas izrazile žaljenje zbog odluke vlade Kosova o policijskoj akciji radi preuzimanja kontrole administrativnih prelaza na severu Kosova i pozvala na

smirivanje.

"Pozivamo Vlade Kosova i Srbije da hitno nastave da rade na smirivanju... SAD pozdravljaju brzu akciju mirovnih snaga NATO na Kosovu, Kfora i drugih međunarodnih činilaca na ovom zadatku", piše u saopštenju visoke predstavnice Stejt departmenta Hajdi Bronki Fulton, prenosi Glas Amerike.

Dodaje se da Vašington "apeluje na sve strane da se uzdrže od nasilja".

U saopštenju se navodi da slobodan promet robe između Srbije i Kosova treba da bude predmet dijaloga pod pokroviteljstvom Evropske unije.

"Jednostrane akcije dve strane - jednostrani embargo Srbije na robu sa Kosova zaveden 2008, kao i nedavna odluka Kosova da uzvrati pošto nije postignut sporazum o normalizaciji carina - doveli su do sadašnjeg zastoja", dodaje se se u saopštenju.

"SAD imaju poverenje u način na koji Evropska unija vodi proceduru dijaloga i pozivaju obe strane da se odmah vrate pregovorima", zaključuje se u saopštenju Stejt departmenta.

2024 © - Vesti online