Utorak 26.07.2011.
18:02 >> 23:16h
Vestionline

Tadić: Neprihvatljiv potez Prištine

"Svi oni iz međunarodne zajednice koji eventualno podstrekuju ili ohrabruju vlasti u Prištini da krenu u takve akcije, kakva je bila raspoređivanje pripadnika KPS na administartivnim punktovima, čine katastrofalnu grešku i uvode taj deo Evrope u nesagledive rizike", kazao je Tadić.

"Apelujem na sve da zadrže prisebnost i da niko ne reaguje ni na kakvu provokaciju. Apelujem na građane i srpske i albanske nacionalnosti da zadrže mir, apelujem na predstavnike Prištine da ne preduzimaju ovakve akcije, jer su to akcije najvećeg mogućeg rizika", naglasio je predsednik Srbije.

Ovo može da uruši dijalog Beograda i Prištine: Boris Tadić

Specijalne snage KPS noćas su zauzele administrativne prelaze Jarinje i Brnjak. Prilikom povlačenja kosovskih snaga, došlo je, kako je prethodno javljeno, do ranjavanja troje Srba i jednog pripadnika KPS.  Kasnije su došle informacije da je zapravo povređen samo pripadnik kosovske policije, koji je umro nešto posle 22 sata.

Za nove informacije o dešavanjima na Kosmetu, vidite ovde.

 
Tadić je u Pragu novinarima rekao da je u toku prepodneva o tome razgovarao sa visokom predstavnicom Evropske unije (EU) Ketrin Ešton i predočio da ovakve akcije prete da mirovni proces dovedu do kraja i pre nego što on da opipljive rezultate.

Tadić je otputovao u Prag, pošto bi trebalo da dobije nagradu ''Polak'', za doprinos demokratskim i ekonomskim reformama u centralnoj i istočnoj Evropi.

Ešton traži od Tadića i Tačija da "smire situaciju"

Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton je saopštila da je od predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Kosova Hašima Tačija zatražila da "pomognu da se otkloni zategnutost i učine sve da se smiri situacija" na Kosovu.

Ketrin Ešton je navela da je razgovarala i s Tadićem, i s Tačijem, i "izrazila zabrinutost Evropske unije zbog zaoštravanja zategnutosti na severu Kosmeta".

Poručila im je da je "suštinski važno da se mir odmah povrati". Visoka predstavnica EU u saopštenju objavljenom u Briselu, naglašava da "moraju biti učinjeni svi napori da se pitanja reše kroz dijalog uz usluge dobre volje EU".

Čelnica diplomatije evropske dvadesetsedmorice je podvukla da je "taj dijalog jedini način da se reši pitanje carinskog pečata i ponovo uspostavi sloboda trgovine u oba smera".

Ketrin Ešton je od Tadića i Tačija zatražila i da "podrže napore Specijalnog predstavnika EU i Euleksa koji razgovaraju s obe strane kako bi se postigao dogovor o razumnom daljem razvoju".

2024 © - Vesti online