Utorak 26.07.2011.
17:30

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Rusi kroje srpsku crkvu

U POTRAZI ZA REŠENJEM: Mitropolit Ilarion (u sredini) i patrijarh Irinej
 


Mitropolit Ilarion Alefejev predstavnik Ruske pravoslavne crkve za spoljne poslove inicirao je u Beogradu i Podgorici mogućnost da se u Crnoj Gori formira pravoslavna crkva koja bi imala široku autonomiju u okviru SPC. Ova ideja je za sada hladno primljena i u Beogradu, koji bi da očuva čvrstu monolitnost SPC, i u Podgorici, gde žele samostalnu (autokefalnu) crkvu.

Šta bi Amfilohije mogao
Sledeći potez mitropolita Amfilohija mogao bi da bude da se delovi mileševske i zahumsko-hercegovačke eparhije, koji su na crnogorskoj teritoriji, odlukom Svetog arhijerejskog sabora SPC izdvoje iz tih eparhija. Novom arondacijom u Crnoj Gori bila bi formirana i treća eparhija na čelu sa novim episkopom, a mitropolit Amfilohije bi bio poglavar Pravoslavne autonomne crkve u Crnoj Gori koja bi pored Mitropolije crnogorsko-primorske u svom sastavu imala još dve eparhije - pojašnjava Željko Žugić Kotoranin.


Irinej u Nikšiću
Poglavar SPC, patrijarh Irinej boraviće od petka 29. do nedelje 31. jula u poseti eparhiji budimljansko-nikšićkoj, na poziv episkopa Joanikija.
Prilikom prve zvanične posete ovoj eparhiji od ustoličenja, Irinej će posetiti manastire i crkve u Beranama, Bijelom Polju, Mojkovcu, Žabljaku i Župi Nikšićkoj. Centralna svečanost održaće se u nedelju 31. jula u Nikšiću.

Stručnjaci za crkveno pravo tumače pak da bi pod okriljem Patrijaršije SPC Mitropolija crnogorsko-primorska mogla da dobije autonomni status Pravoslavne crkve u Crnoj Gori samo ako joj Sveti arhijerejski sabor SPC izda pravni akt o tome i ako se ispuni uslov da u njen sastav uđu četiri, a najmanje tri, celovite eparhije na teritoriji Crne Gore. Na istom principu autonomiju bi mogli da ostvare i sadašnji episkopski saveti SPC u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, pod okriljem Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, odnosno Mitropolije dabrobosanske.


- Da bi Mitropolija crnogorsko-primorska postala autonomna, ona u Crnoj Gori treba da ima najmanje tri celovite eparhije što trenutno nije slučaj, jer je pored pomenute Mitropolije, na tlu crnogorske države celovita još samo Eparhija budimljansko-nikšićka. Eparhije na čijem su čelu episkopi mileševski Filaret i zahumsko-hercegovački Grigorije, većinskim delom su u Srbiji, odnosno u BiH, bez obzira što su njih dvojica trenutno u sastavu episkopskog saveta na čijem je čelu mitropolit Amfilohije - objašnjava Željko Žugić Kotoranin, poznavalac kanonskog prava.


U slučaju stvaranja autonomne crkve u Crnoj Gori, napominju na katedri za crkveno pravo Bogoslovskog fakulteta, "episkopi Filaret i Grigorije ne bi mogli istovremeno da budu u episkopskim savetima SPC u Srbiji, odnosno u BiH".


Njih dvojica bi morali da se opredele, posebno vladika Grigorije, u slučaju da se po eventualnom crnogorskom uzoru inicira stvaranje autonomne pravoslavne crkve u BIH, a pod okriljem SPC.

2024 © - Vesti online