Utorak 26.07.2011.
03:21
Večernje novosti

Bosanski lonac pred raspadom

Stiven Majer
 

Ovo u intervjuu beogradskim “Novostima” kaže bivši analitičar CIA za Balkan i od nedavno član vašingtonske konsultantske firme TSM Stiven Majer.


- Ne postoji pravi osećaj nacionalne zajednice u BiH i prema tome, nema ni stvarne potrebe da se stvori potpuno centralizovana politička vlast i moć kako to žele neki krugovi u međunarodnoj zajednici - istakao je Majer.


Da li i u procesu formiranja Saveta ministara vidite sukob unitarističkog i decentralističkog koncepta i koja je po vašem mišljenju, partija odgovorna za blokadu izvršne vlasti?
- Naravno. Taj sukob traje još od potpisivanja Dejtona. To je hronični problem zemlje i zato je teško krivicu svaliti na samo jednu partiju. Ali, najveći problem su zahtevi za centralizovanu moć i autoritet, koji su obična fikcija. Nažalost, ta fikcija je još u glavama nekih međunarodnih aktera u zemlji.
 

Incka treba ukinuti

Kako gledate na to da je u BiH još prisutna Kancelarija visokog predstavnika?

- Visoki predstavnik se održava u BiH, jer međunarodni političari, koji se bave Balkanom, očito žive u prošlosti. Oni se drže ideje i rešenja od pre 20 godina koje ne odgovaraju stvarnosti. Visoki predstavnik i njegova “bonska ovlašćenja” više nemaju nikakav značaj u BiH. OHR je odavno beskoristan i treba ga ukinuti.
Visoki predstavnik za BiH je trenutno Valentin Incko.

Šta u tim uslovima očekujete od rada novog šefa delegacije EU u BiH Petera Sorensena, koji bi u Sarajevo trebalo da stigne već u avgustu?

- Imenovanje Sorensena treba da se vidi, pre svega, kao pokušaj EU da preuzme aktivniju ulogu u BiH, a posebno kao protivtežu SAD. Evropa bi trebalo da ima stav nezavisan od SAD. A njegov glavni zadatak je da BiH približi članstvu u EU.


Da li će sa Sorensenom doći do promene odnosa EU i SAD u BiH?

I Brisel i Vašington žele BiH u EU i NATO. S tim što se EU više zalaže za decentralizovanu vlast i politički autoritet. Sorensenovo imenovanje takođe bi trebalo da “razvodni” jak američki autoritet u zemlji iz prošlosti. Zapravo, sve ovo nam govori da BiH postaje sve manje važan region za SAD.


Nekompletna vlast, duboke nacionalne i verske podele, neefikasne institucije samo su neki od problema koji će dočekati Sorensena?

Sorensen će morati da se prilično duboko udubi u politiku i ekonomiju BiH i to će ga verovatno dovesti u suprotnosti sa domaćim političkim liderima. Drugi problem je što će on biti samo još jedna od mnogobrojnih međunarodnih ličnosti u zemlji koja će savetovati domaće lidere.

2024 © - Vesti online