Ponedeljak 25.07.2011.
22:44
Beta

Srpski vojnici na međunarodnoj vojnoj vežbi u Ukrajini

Srpski vojnici učestvuju na vežbi u Ukrajini

Združenu vežbu "Hitar trozubac" (po trozupcu - znaku ukrajinske vojske) organizuje Evropska komanda Oružanih sanga SAD zajedno sa Oružanim snagama Ukrajine, u okviru programa NATO - Partnerstvo za mir.

Na vežbi učestvuje 1.600 vojnika iz 12 partnerskih zemalja - Ukrajina, SAD, Britanija, Kanada, Belorusija, Estonija, Gruzija, Letonija, Litvanija, Moldavija, Poljska, Slovenija i Srbija.

Kako se navodi na sajtu srpske vojske, cilj vežbi je, pored praktičnih treninga, i upoznavanje, druženje i razmena iskustava pripadnika oružanih snaga zemalja učesnica vežbe iz dosadašnjih mirovnih misija.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je namera da se tokom manevara pripreme nacionalne Vojske za zajedničke akcije koalicionih snaga u međunarodnim mirovnim misijama.

Na vojnom poligonu Javoriv, oko 60 kilometara od zapadnoukrajinskog grada Lavova, jedan streljački vod kopnene Vojske Srbije i dva padobranska tima iz Specijalne brigade, sa ostalim učesnicima vežbe, rešavaće teške situacije i uvežbavati taktike protivpobunjeničke borbe koje se primenjuju u mirovnim misijama, navodi se na sajtu Vojske Srbije.

Srbija je članica Partnerstva za mir od 14. decembra 2006, a Ukrajina od februara 1994.

2024 © - Vesti online