Ponedeljak 25.07.2011.
17:52
Vestionline

''Ne uslovljavajte nas sa Kosmetom''

"Jedan od uslova koje srpska strane ne može da izmeni je da promeni svoju ustavnu poziciju po pitanju Kosova", rekao je Jeremić, odgovarajući na pitanja novinara posle razgovora sa ministrom inostranih poslova Češke Karelom Švercenbergom.

Ne menjamo stav o Kosmetu: Vuk Jeremić


Jeremić je naglasio da to nije samo zbog Ustava Srbije, već i zbog moralne, istorijske i istorijske obeveze Vlade Srbije da ovu poziciju drži. On je objasnio da za ovakvu poziciju Vlada Srbija ima podršku ogromne većine građana i obavezna je da poštuje demokratsku volju svojih građana.


Jeremić je naglasio da se otvorena pitanja, uključujući i pitanje Kosova, moraju rešavaju na putu ka Evropi kroz dijalog. 

''Verujem da postoji put kojim možemo zajedno da koračamo ka rešavanju svih otvorenih problema na Zapadnom Balkanu, a uz neometan i neusporen proces evropskih integracija za sve na Zapadnom Balkanu'', rekao je Jeremić.


On je naglasio da ima još posla da se uradi na putu ka integraciji Zapadnog Balkanu u EU i da, paralelo sa tim procesom, mogu da se rešavaju otvorena pitanja, uključujući i pitanje vezano za budući status Kosova i Metohije na način koji ne ometa proces integracija.


"Taj proces je vrlo važan jer donosi direktnu korist svima koji žive na teritoriji Zapadnog Balkana i bilo bi pogređno zaustaviti ga bez obzira na neslaganja koja postoje po nekim političkim pitanjima", naglasio je Jeremić.

2024 © - Vesti online