Ponedeljak 25.07.2011.
17:14
Srna

BiH poklonila Avganistanu 60 haubica

Foto: Ilustracija
 

Haubice, po 30 iz vojnih komponetni Republike Srpske i Federacije BiH, remontovane su u fabrikama namenske industrije u BiH, zahvaljujući ugovoru između SAD i BiH vrednom 5,4 miliona američkih dolara.


Preostale haubice trebalo bi da budu isporučene do kraja godine, a odluku o ovoj donaciji donelo je Predsedništvo BiH u oktobru 2009. godine.


Američki ambasador u BiH Patrik Mun rekao je na ceremoniji, upriličenoj povodom slanja prvog kontingenta od osam haubica, da će ova donacija BiH pomoći Avganistanu u izgradnji moderne i dobro opremljene vojske sposobne da osigura bezbednost svih građana Avganistana.


Navodeći da ovo oružje zadovoljava standarde NATO i maksimalno povećava prilagodljivost i efikasnost za avganistansku nacionalnu vojsku, Mun je naglasio da se ovom donacijom smanjuje višak zaliha vojne imovine u BiH i vojni resursi potrebni za čuvanje te imovine.


"Ova donacija, osim vojnika BiH u Avganistanu, značajan je doprinos težnji BiH da postane članica NATO", istakao je Mun i dodao da se vlasti BiH pripremaju za odobravanje slanja treće rotacije vojnika u Avganistan.

2024 © - Vesti online