Ponedeljak 25.07.2011.
11:43
Srna

Dodik: Srbima diplomatija, ili ništa od Saveta ministara

Milorad Dodik
 

"Za RS ukupno četiri ministarstva, od kojih je jedno Ministarstvo spoljnih poslova, i možemo da idemo dalje", istakao je Dodik.


On je dodao da je i međunarodnoj zajednici jasno da su zahtevi iz RS potpuno ispravni, zbog čega nema ni većeg međunarodnog intervencionizma u formiranju vlasti.


"Sada nemaju odgovor zašto da se, recimo, mi odreknemo mesta ministra spoljnih poslova, koje nam pripada. Treba li da stavimo (lidera SDP-a BiH Zlatka) Lagumdžiju koji će pričati protiv RS po svetu", zapitao je Dodik.


Istakavši da je jasno da je BiH izvedena zemlja, da nije suverena i da je stvar volje onih koji su unutra do kada će tako da bude, Dodik je za banjalučki "Fokus" rekao da je sa takvom postavkom BiH logično da se vlast u zajedničkim organima formira tako što će se prihvatiti kompetentni predstavnici dva entiteta i tri naroda.


"U sva tri naroda tačno se može identifikovati ko ima predstavničku političku moć. Kod Hrvata to su dva HDZ, kod Srba su to SNSD i SDS. Mi smo neprikosnoveni predstavnici srpskog naroda koji su imali dovoljno odgovornosti da uprkos svim razlikama na unutrašnjem planu u RS napravimo platformu", rekao je Dodik.
 

U Srbiji ne razumeju našu poziciju

Govoreći o odnosima RS i Srbije, Dodik je istakao da su oni izuzetno važni i da političke faktore u toj zemlji treba upoznati u stanju u RS.

"Mnogi u Srbiji ne razumeju našu poziciju. Iz potrebe da što više faktora podrži RS, spreman sam da razgovaram sa svima u Srbiji", rekao je Dodik i dodao da je potrebna i veća nacionalna integracija RS i Srbije, protiv čega niko ne bi trebalo da ima išta protiv, jer to nije negiranje međunarodnog kapaciteta BiH.

2024 © - Vesti online