Ponedeljak 25.07.2011.
10:52
Press

Hrvati pokrštavaju i mrtve Srbe!

Groblje pravoslavno - pokojnik "katolik"
 

Kako piše beogradski “Pres“, Srećko Arsenović je slučajno, kada mu je zatrebao izvod iz matične knjige rođenih koji je vadio u Zagrebu, saznao da mu je otac Predrag, rođen 1923. godine u Jaloviku kod Šapca, posle smrti naprasno postao Hrvat!


- Moj pokojni otac je bio vojno lice, a na službi u Zagrebu zatekao se od 1951. do 1955. godine. Baš u to vreme rođeni smo moja sestra i ja i upisani smo u matičnu službu zagrebačke opštine Maksimir. Prošle godine sam vadio novi pasoš i bio mi je potreban izvod iz matične knjige rođenih. Pozvao sam opštinu i zatražio da mi ga pošalju, a kao dokaz sam im priložio fotokopiju svog originalnog izvoda iz 1953. Oni su mi poslali rodni list, u kojem nisu bili upisano državljanstvo i nacionalnost mojih roditelja. Pošto u roku od šest meseci nisam završio posao, a važnost izvoda je istekla morao sam da zatražim novi. Pretpostavljam da drugi put u matičnoj službi nisu ispred sebe imali fotokopiju mog starog dokumenta, gde je pisalo da su mi roditelji Srbi, pa su mi poslali izvod u kojem stoji da je moj otac po narodnosti Hrvat - rekao je Arsenović.


Sagovornik “Presa“ kaže da je odmah pozvao Zagreb, rekao da je u pitanju greška i tražio da se ona ispravi.


- Žena koja mi se javila na telefon, a koja je zadužena za te stvari, rekla mi je da nije u pitanju greška već da i u originalnom dokumentu stoji da je moj otac Hrvat. Rekao sam joj da sam im pre šest meseci poslao originalni izvod iz 1953. u kojem jasno piše da mi je otac Srbin. Međutim, ona je ostala pri svojoj tvrdnji... Poručila mi je i da ništa ne možemo da promenimo, jer su sve matične i ostale državne knjige poslate u Brisel radi ulaska Hrvatske u EU?! - istakao je Arsenović.


On kaže da je nakon svega što mu se desilo ubeđen da se radi o namernom falsifikovanju podataka s ciljem da se umanji broj Srba koji su do devedesetih živeli u Hrvatskoj.

2024 © - Vesti online