Četvrtak 17.12.2009.
12:29
Tanjug

Novogodišnje ukrašavanje: nekoliko hiljada dinara

Najjeftinija i najbogatija ponuda novogodišnjih ukrasa je i ove godine kineski tržni centar u Bloku 70, ali i kod preprodavaca u Bulevaru kralja Aleksandra i popularnim radnjama "sve za dolar".


Jelke sa busenom prodaje preduzeće "Zelenilo-Beograd", po prošlogodišnjim cenama na tri lokacije u gradu - Cvetnom trgu, rasadniku "Zelenilo-Beograd" u Vojvode Stepe 405, i u Zemunskom rasadniku u Majevičkoj ulici.


Četinari visine do metar i po, prodavaće se po ceni od 1.000 dinara, a oni od 1,80 do 2 metra po ceni od 1.500 dinara. Na istim prodajnim mestima moći će da se kupe i različite vrste posuda za četinare.

Javno preduzeće "Srbijašume" apelovalo je na građane da kupuju samo jelke sa busenom, radi sprečavanja nekontrolisane seče mladih stabala. Iz "Zelenila" su poručili sugrađanima da prilikom ukrašavanja vode računa o kićenju vrha jelke jer, ako se on ošteti, drvo odumire. Zbog toga je potrebno prvo uz vrh postaviti olovku, pa tek onda ukras, savetuju iz tog preduzeća.


Jelku ne treba postaviti blizu grejnog tela. Tokom praznika potrebno ju je redovno orošavati i zalivati odstajalom vodom sobne temperature dva do tri puta nedeljno. Kada prođu praznici, drvo ne treba odmah iznositi na mesto sadnje, već mu treba obezbediti period prilagođavanja. Najbolje je držati jelku nekoliko dana u hodniku, a potom je posaditi kada zemlja nije zamrznuta, odnosno kada spoljna temperatura bude iznad nule.


Što se tiče nabavke plastičnih jelki, one se mogu kupiti za upola cene u odnosu na prave, u rasponu od 100 dinara pa naviše.


Međutim, za one sa dubljim džepom, prodavci su pripremili plastične jelke za 12.000 dinara.


"Odela" za jelku staju od 10 do 390 dinara, ukrasne kugle različitih veličina, boja, sa zlatnim i srebrnim štrasom od 10 do 350 dinara, a u luksuznijim prodavnicama po ceni od 550 dinara prodaju se kompleti ukrasa.


Pored kugli, ukrasi se po ovim cenama mogu kupiti i u drugim oblicima, kao što su zvezde, mede, paketići, grožđe, Deda Mraz, raznobojne girlande i to po ceni od 50 do 500 dinara u kompletima.


Beograđani sa dubljim džepom mogu priuštiti i novogodišnji venac, koji u zavisnosti od dekoracije staje od 490 do 900 dinara.


Prema rečima prodavaca, najviše se prodaju muzički lampioni, čija se cena kreće od 150 do 300 dinara. Zatim sledi vatromet, za koji se najviše odlučuje mlađa populacija, za 50 do 100 dinara. Kako su kazali malobrojni ulični prodavci, oko Nove godine cena će sigurno pasti i moći će da se nabave po cenama od 10 dinara pa naviše.


Oni koji ne žele da rizikuju da ostanu bez, na primer prskalica, sada mogu da ih nabave za 20 do 65 dinara za pakovanje.


U ponudi su i baloni, koji se kod nekih uličnih prodavaca mogu pazariti i za dva dinara po komadu, dok se u radnjama pakovanje balona od sto komada može kupiti od 270 do 380 dinara. Na ulici pakovanje od 150 balona košta od 150 do 200 dinara.


Za novogodišnje ukrase pobrinuli su se i veliki snadbevači, tako da se u "Tempu" jelka može pazariti od 950 do 5.000 dinara, ukrasi od 59 do 450 dinara, u "Idei" ukrasi za zvono i kugle staju 40 dinara, girlande u više boja i dimenzija 10 dinara, stakleni vrh za jelku košta 120 dinara.


U "Merkuru" zvezdice i pahulje su od 100 do 140 dinara, paket od četri staklene kugle staje 349 dinara, a razne ukrase mozete pazariti po ceni od 12 do 500 dinara, dok je najzanimljivija ponuda veće kugle u paru koje koštaju 300 dinara.

2024 © - Vesti online