Ponedeljak 25.07.2011.
08:41
Vestionline

Srbija: 194 godine od smrti vožda Karađorđa

Karađorđe

U saopštenju vladinog Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, koji je organizator komemorativnog okupljanja, najavljeno je da će ceremonija svečanog odavanja državnih i vojnih počasti i polaganja lovorovih venaca biti održana u 11.30 časova.


Vence će položiti predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, visoke delegacije Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, opštine Topola, kao i predstavnici nevladinih organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.


Karađorđe Petrović, koji je ubijen 25. jula 1817. godine u Radovanjskom Lugu kraj Velike Plane, bio je predvodnik Prvog srpskog ustanka i jedan od najznačajnijih vojnih zapovednika u Srbiji u periodu između 1804. i 1813. godine.


Njegovi najveći vojni uspesi bili su bojevi na Ivankovcu 1805, Mišaru i Deligradu 1806. i borbe za oslobođenje Beograda 1807. godine. Doprinos Karađorđa pobedi ustanika u početnoj fazi Prvog srpskog ustanka bio je nemerljiv.


Obeležavajući godišnjicu smrti proslavljenog vođe Prvog srpskog ustanka, Republika Srbija odaje počast voždu Karađorđu - utemeljitelju novovekovne srpske države, navedeno je u saopštenju.

2024 © - Vesti online