Ponedeljak 25.07.2011.
13:08
N. S. Preradović - Vesti

Država sirotinji otima i kuće

NA KAZANU JEDINI OBROK: Čak 40.000 ljudi hrani se u narodnim kuhinjama

Majska prosečna plata od 357 evra u Srbiji najniža je u regionu, pa ako je suditi po tome Srbija je najsiromašnija zemlja na Balkanu. Prosečna plata u Hrvatskoj je 755 evra, u Bosni i Hercegovini 418 evra, u Crnoj Gori 484 evra, a u Makedoniji 367 evra.


Sve što zarade građani Srbije daju za hranu i komunalije, ali mnogo njih nije u stanju da plati osnovne troškove poput grejanja, vode ili struje i zbog čega mogu ostati bez krova nad glavom.

Primera radi, Prvi osnovni sud u Beogradu trenutno ima u radu više od 1,8 miliona predmeta u kojima poverioci preko suda traže naplatu neplaćenih računa za razne komunalne usluge a među njima ubedljivo prednjači Infostan (računi za grejanje, vodu, odnošenje smeća...).


Samo u Beogradu Infostan ima oko milion predmeta, dok ostali poverioci kao što su Elektrodistribucija, Telekom i Parking servis imaju znatno manje..


Namirenje potraživanja od građana koji nemaju da plate dug vrši se i prodajom nepokretnosti, a prema podacima suda, prodaja stana ili kuće za namirenje duga traži se u oko 300 slučajeva samo u Beogradu.

Stoga su sve češći naslovi u novinama "zbog duga za grejanje - zaplena stana", ili "zbog neplaćene struje - nameštaj na dobošu"...

Krajem prošle godine javnost Srbije je bila ogorčena kada je iz novina saznala da Skupština Srbije, Vlada i Predsedništvo za struju duguju neverovatnih 80 miliona dinara (800.000 evra) Elektrodistribuciji Beograd, ali da im se električna energija i dalje nesmetano isporučuje.

Istovremeno, devetočlanoj porodici Novakov iz Srpskog Itebeja, koja živi od 12.000 dinara mesečne pomoći, struja je isečena zbog neplaćenih računa...

Ekonomista Danijel Cvjetićanin u izjavi za "Vesti" kaže da je država najveći dužnik i prema javnim preduzećima, jer ne plaća struju, grejanje, ali i privredi. Stoga je nemoralno da uz pomoć sudske vlasti pokušava da natera građane da plaćaju svoje obaveze.

- Niko ne kaže da ne treba plaćati grejanje, struju, telefon, ali kad bi država platila svoje obaveza i javna preduzeća i privreda bi imala više novca - objasnio je dr Cvjetićanin.
 

Siromaštvo

 

Najveći broj siromašnih, nezaposlenih i korisnika narodnih kuhinja, prema podacima Ministarstva rada i socijalne politike, nalazi se na jugu i istoku Srbije.


Iako bi bilo logično da je u ovim delovima Srbije i najviše primalaca socijalne pomoći, paradoksalno, najveći broj korisnika je u Vojvodini, regionu sa najmanjom stopom nezaposlenosti i siromaštva. Oko 40.000 ljudi, od čega je 6.000 dece, do jedinog obroka dnevno dolazi u nekoj od 70 narodnih kuhinja. 


Dug od milijardu evra

 

Državne institucije, lokalne samouprave, javna i komunalna preduzeća privredi duguju više od milijardu evra, tačnije oko 107 milijardi dinara. Nedavno objavljeni finansijski izveštaji pokazuju da je prošlu godinu srpska privreda završila u minusu od 90 milijardi dinara. Gubitku su kumovala i međusobna potraživanja, čiji je nivo nemoguće utvrditi, a najgrublje procene su baratale sa iznosom između tri i četiri milijarde evra, tako da su mnogi su spas potražili u kreditima.

2024 © - Vesti online