Ponedeljak 25.07.2011.
07:11

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Podele koje traju vekovima (2): Tito i Draža, od heroja do dželata

NEMA POMIRENJA DOK IMA GROBNICA: Aleksandar Jugović

Aleksandar Jugović, potpredsednik Srpskog pokreta obnove, koji se zalaže za monarhiju i njene simbole, tvrdi da je Mihailović jedna od naših najvećih istorijskih ličnosti i da Srbija mora njime da se ponosi.
 

- Most na Adi pruža se preko mesta na kojem je đeneral streljan i bačen u tajnu grobnicu. Ako bi most nosio njegovo ime, uvek bi se sećali terora crvenih dželata. To bi bila opomena da se slični zločini više nikad ne ponove - kazao je Jugović.

Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita, nije ostao dužan na želje SPO-a:

- Ako je čovek proglašen za ratnog zločinca, a neko hoće da mostu da ime po njemu, onda to govori u kakvoj državi živimo.


Jugović kaže da podele postoje otkako je sveta, nije to srpski specijalitet, ali su kod nas izraženije.

Joška Broz

- I danas neki slave 7. jul, kada su ubijena dvojica Srba Milenko Branković i Bogdana Lončar. Slave pobedu nad ubijenom braćom, oko 100.000 ravnogoraca je svirepo ubijeno i pobacano u masovne grobnice nakon završetka Drugog svetskog rata. Ja se zalažem za nacionalno pomirenje, ali komunisti i njihova deca još slave dželate i promovišu ih kao heroje - kaže Jugović za "Vesti".


Titov unuk i predsednik Komunističke partije Joška Broz, s druge strane, objašnjava da je radi zajedničkog boljeg života ponudio Vojislavu Mihailoviću, unuku Draže Mihailovića, da se sretnu i sklope primirje.


- Tito i Draža su se dva puta u julu i avgustu 1941. godine sastajali u selu Brajići na Ravnoj gori i u selu Divci ne bi li se dogovorili da se zajedno bore protiv nacista. Nije im uspelo. Nedavno sam imao nameru da se gospodin Voja Mihailović i ja pomirimo i da smanjimo podele u Srbiji. Da pomirimo i naše dedove Tita i Dražu. Nema više živih ni četnika ni partizana, pa je glupo da se mladi ljudi i dalje truju takvim stvarima. Bolje da se svi borimo za bolji život. Nisam dobio odgovor pa nismo, nažalost, ni jedan drugom pružili ruku - objašnjava Broz za naš list.

Podele koje traju vekovima

 

Deoba Srba na Srbe

Da je pomirenje još daleko, dokaz je i to što su se prošle godine Titove pristalice i rođaci pobunili kada se pominjalo da se u Beogradu otvori muzej Draže Mihailovića, pošto su porodici vraćene lične stvari ovog četničkog vođe - fotoaparat, par naočara, penkalo, dvogled, busola i deo ličnog naoružanja.


- Mi od ličnih predmeta pokojnog dede nismo dobili ništa, čak ni penkalo - kazao je tom prilikom Josip Joška Broz.
 

Biorevolucija protiv istorije


Najprodavaniji suvenir u Drvengradu na Mokroj gori jesu flašice prirodnog voćnog soka biorevolucija. Na njima su se našli likovi Emira Kusturice, Če Gevare, Dijega Maradone, ali Josipa Broza Tita (borovnica) i Draže Mihailovića (višnja). Ipak, proizvođači voćnog napitka Emir Kusturica i Aleksa Obradović iz Arilja bili su prinuđeni da skinu likove Tita i Draže jer su im njihovi unuci zapretili tužbom.


- Ideja je bila da pozovemo Dražinog i Titovog unuka, da ih spojimo i da ih pomirimo. Da u srpskom narodu najzad nestane ta polarizacija na četnike i partizane i da zavlada biorevolucija - rekao je Obradović. - Čini se da smo mogli postići dogovor sa Titovim unukom, ali sa Dražinim nikako nije išlo. U međuvremenu se sve češće govorilo da nam prete tužbom zbog korišćenja likova i mi smo ih povukli iz prodaje.

2024 © - Vesti online