Ponedeljak 25.07.2011.
05:19
Vestionline

"Karađorđevići nas žrtvovali"

Princ Nikola Petrović

Potomci poslednjeg crnogorskog kralja došli su u petak u Crnu Goru, nakon što je parlament usvojio Zakon o dinastiji Petrović - Njegoš koji sadrži odredbu da je 1918. godine Srbija aneksilara Crnu Goru.

Princ Nikola je rekao da smatra da Karađorđevići treba da priznaju da je u to vreme porodica Petrović - Njegoš bila žrtvovana.

"Treba da zajednički pročitamo tu stranicu istorije", kazao je on i istakao da bi bio srećan da se ponovo uspostave dobri odnosi sa Karađorđevićima.

"U suštini nisam očekivao izvinjenje, nego spoznaju od strane mojih rođaka Karađorđevića da su njihovi preci bili ti koji su detronizovali moju porodicu i zabranili im povratak u Crnu Goru", naveo je princ Nikola u intervjuu "Pobjedi".

On je po dolasku u Crnu Goru sa porodicom boravio na Cetinju, a na pitanje novinara da li ima kontakte sa dinastijom Karađorđević rekao da "čeka njihov gest dobre volje" i da bi, ipak, "prvi korak morao da bude njihov."

"Oni nisu krivi za ono što se desilo pre maltene 100 godina, ali treba da priznaju da to što se dogodilo nije bilo samo političko pitanje, nego i moralno", kazao je princ Nikola.

2024 © - Vesti online