Ponedeljak 25.07.2011.
12:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Na Oktobarfestu šest miliona gostiju

Na 37 hektara livade u centru Minhena, poznatijoj kao Terezijenvize, biće podignuto 16 velikih šatora, 141 prodavnica hrane i suvenira i svi prateći objekti za toliki broj gostiju.

Organizatori procenjuju da će biti popijeno sedam miliona litara piva, koje je poskupelo i za ovaj Oktobarfest. Cena litarske krigle piva iznosiće od 8,70 do 9,20 evra što je za 3,6% više nego lane.

Nije čudo zašto čitav svet hoće na Oktobarfest

Tri najveća šatora Löwenbräu Festhalle,
Schottenhamel i Schützen-Zelt prodavaće najskuplje pivo, a ostali neku desetinu centa jeftinije. Poskupiće i bezalkoholna pića, pa će tako litar vode koštati 7,00 evra, špecije 8,21 a limunade 7,77 evra.


Oktobarfest za Minhen predstavlja dobru priliku za punjenje gradske kase, a koristi će imati hoteli, restorani i svi koji pružaju usluge turistima za tih 17 dana. Procenjuje se da će ukupan promet na Oktobarfestu i oko njega iznositi milijardu evra.

Već je objavljen, na konkursu izabrani znak ovogodišnjeg Oktobarfesta. Žiri se rukovodio kriterijumom da ovaj najpoznatiji i najstariji narodni vašar na svetu mora biti izražen kroz simboliku koja poštuje tradiciju i govori o istoriji vašara sa nostalgičnom crtom.

Pojačana bezbednost


Za ovogodišnji praznik piva biće, kao i za prošlogodišnji, karakteristične pojačane mere bezbednosti koje bi sprečile svaki pokušaj terorističkog napada. Pored velikih betonskih stubova i žardinjera koje onemogućavaju ulazak na Oktobarfest vozilom, posebno će se graditi 180 sigurnosnih stubova koji će onemogućiti prolazak automobila sa eksplozivom u prostor gde se održava Oktobarfest. Tu je i niz drugih mera koje treba da garantuju bezbednost posetilaca.

2024 © - Vesti online