Nedelja 24.07.2011.
16:35
Beta

Ustoličen episkop Kruševačke eparhije

Vladika David Perović

Čin hirotonije, odnosno rukopoloženje, obavio je patrijarh srpski Irinej u prisustvu velikog broja crkvenih zvaničnika i velikodostojnika, predstavnika rukovodstva Kruševca i više hiljada vernika.

Partijarh Irinej je episkopu Davidu dao episkopsku odeždu, krst, panagiju i mitru, obeležja vladičanskog položaja, zatim su zajedno služili svetu arhijerejsku liturgiju, a na kraju je patrijarh vladiki predao i "žezal" pastirski štap kao simbol pastirske duhovne vlasti.

On je novoizabranom vladiki poručio da oblast Kruševačke eparhije predstavlja "moralno i duhovno najzdraviji deo srpskog naroda".

Episkop David je u svojoj prvoj besedi zahvalio patrijarhu Irineju, ali i svom duhovnom ocu patrijarhu Pavlu, porodici, profesorima, studentima i brojnim sveštvenicima koji su mu pomagali na njegovom životnom putu, kao i vernicima Krušsevačke eparhije.

Odluku o osnivanju Kruševačke eparhije Sveti arhijerejski sabor doneo je na jesenjem zasedanju, a izbor monaha Davida Perovića za njenog prvog episkopa donet je na zasedanju u maju.

Kruševačka eparhija nastala je od delova parohija Žičke, Niške, Braničevske i Šumadijske eparhije, u svom sastavu ima pet namesništava i 89 parohija, na njenoj teritoriji je i 13 manastira sagrađenih uglavnom u srednjem veku u takozvanoj Moravskoj Srbiji.

David Perović rođen je 1953. godine u Đurakovcu na Kosovu. Gimnaziju je završio u Peći, a potom u Beogradu studije književnosti, režije i teologije na Filološkom fakultetu, Akademiju za filmsku, pozorišnu i radio režiju i Teološki fakultet.

Na postdiplomskim studijama bio je na Sorboni i u Atini, a doktorat iz teologije odbranio je u Beogradu.

Za episkopa Kruševačke eparhije došao je sa mesta profesora Bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

2024 © - Vesti online