Četvrtak 17.12.2009.
08:23
Tanjug

Proširenje EU uz saglasnost svih članica

Rajnfelt je u intervjuu za "Večernje novosti" kazao da nema nikakve dalje informacije da će Srbija podneti zahtev za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU do kraja ove godine, za vreme švedskog predsedavanja Unijom.

Premijer Švedske i predsedavajući Evropskim savetom Fredrik Rajnfelt

Rajnfelt je izneo da se o Srbiji opsežno razgovaralo na nedavnom savetu ministara spoljnih poslova u Briselu, a na pitanje da li zna koje vreme bi bilo najbolje za srpsku kandidaturu, odgovorio da ne bi ništa isticao unapred.

"Ukoliko bude mogućnosti, vratićemo se na to pitanje. Treba, najpre, da vidimo da li oko toga imamo saglasnost", kazao je Rajnfelt.
 

Na pitanje da li se slaže da treba dati zamajac evropskim integracijama zapadnog Balkana, s obzirom da Italija i Grčka traže da sve zemlje regiona finalizuju svoj pristupni proces 2014. godine, Rajnfelt kaže da ništa slično ne bi obećavao.
 

"Često se zaboravlja da su proširenje i ulazak u EU zasnovani na uslovljavanju. Morate da sprovedete reforme, da biste bili sposobni da budete prihvaćeni, a zatim i primljeni kao novi član", rekao je on.
 

"To je odluka koju moraju da donesu sve zemlje članice EU i za koju je, čak, ponekad, potreban i referendum. Zbog toga, niko ne može unapred da obeća datum za prijem. Jer, moć da to sprovedu nemaju samo jedan čovek ili jedna zemlja", naveo je Rajnfelt.

2024 © - Vesti online