Nedelja 24.07.2011.
02:39
Vestionline

Gadafi: I šta vam je donela revolucija?

Moamer Gadafi: Revolucija nije donela ništa Egiptu
 

Gadafi, koji se na čelu Libije nalazi 41 godinu i koji se opire višemesečnim antivladinim protestima u svojoj zemlji i vazdušnim NATO napadima, doveo je u pitanje vrednost narodnih pokreta u Egiptu, kao i u drugoj susednoj zemlji, Tunisu.

"Zašto ste pokrenuli revoluciju?", upitao je Gadafi u audio poruci upućenu Egipćanima na godišnjicu vojnog udara, kojim je 1952. godine ukinuta monarhija.

"Šta ste postigli tim revolucijama? Zamenu jednog vladinog režima drugim? Pošto ste pokrali, uništili i oštetili zemlju, hoćete novog predsednika?", upitao je Gadafi.

Braneći Mubaraka, Gadafi je sugerisao da su Egipćani bili brzopleti u nastojanjima da ga zbace sa vlasti, a da nisu imali jasnu alternativu, preneo je Rojters.

Mubarak (83) je zbačen sa vlasti u februaru, a od aprila se nalazi u bolnici pošto je doživeo srčani udar tokom ispitivanja po optužbama za korupciju i ubistvo demonstranata.

Demonstracije su nastavljene i posle njegovog odlaska, zahtevajući brže sprovođenje reformi.

Protestima u Tunisu zbačen je predsednik Zin el Abidin Ben Ali, koji se trenutno nalazi u egzilu u Saudijskoj Arabiji, a protiv njega je pokrenuto više sudskih postupaka.

2024 © - Vesti online