Subota 23.07.2011.
15:40
Srna

Novi Sad: Zašto Jevreji neće na protest protiv Kepira?

Potpredsednik Jevrejske opštine Boris Kopilović je kao razlog neučestvovanja na protesnom skupu istakao mogućnost politizacije okupljanja.

"Postoji mogućnost da ovo ode u smeru koji mi ne želimo. Ne želimo da ovo bude usmereno protiv bilo koje nacije, naroda ili države. Mi želimo da protestujemo protiv presude", rekao je Kopilović za Radioteleviziju Vojvodine.


On je dodao da je Jevrejska opština pozvala sve jevrejske zajednice u Srbiji da na primeren način izraze protest zbog oslobađajuće presude Kepiru.

"Jevrejska opština pozvala je sve jevrejske zajednice u Srbiji, a uskoro će to učiniti i sa zajednicama u Evropi i svetu, da na primeren način izraze protest zbog oslobađajuće presude devedesetsedmogodišnjem Šandoru Kepiru, nekadašnjem kapetanu mađarske žandarmerije, kome je suđeno za ratne zločine počinjene u 'novosadskoj raciji", naveo je Kopilović.

Šandor Kepiro

Povodom oslobađajuće presude Kepiru, Udruženje za zaštitu spomenika kulture svih naroda i narodnosti, kao i Društvo za očuvanje sećanja na Holokaust, održaće sutra u 19 časova na novosadskom Trgu slobode miran protestni skup.

Budimpeštanski sud ranije je oslobodio svake krivice Kepira, mada je kao kapetan mađarske okupacione žandarmerije osumnjičen da je učestvovao i bio odgovoran za ubijanje najmanje 1.300 nedužnih ljudi, čija je jedina krivica bila što su Jevreji, Srbi i Romi.

Monstrouzna ubistva nedužnih civila i bacanje njihovih tela pod led Dunava desila su se u Novom Sadu, u okviru zloglasne akcije nazvane "novosadska racija", koja je izvedena od 21. do 23. januara 1942. godine.

2024 © - Vesti online